Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så gör du karriär som kvinna

– Vi har träffat så många briljanta kvinnor som inte fått synas, säger Ulrika Sedell som tillsammans med Lena Gustavsson skrivit boken Bortom glastaket.

Annons
Ledarskap. Ulrika Sedell och Lena Gustavsson delade med sig av sina erfarenheter i arbetet med boken Bortom Glastaket.

På onsdagskvällen samlades ett hundratal inbjudna på Club 700 för att ta del av ett seminarium med de båda författarna.

– Vi tänkte: hur svårt kan det vara att publicera en bok? säger Lena och berättar att de skrev ihop en synopsis som sedan mejlades ut till 30 utvalda kvinnor. Resultatet blev boken Bortom glastaket som är baserad på intervjuer med 26 kvinnor i ledande positioner.

– Vi ville se det, inte ur ett kontextperspektiv, utan för att se om det fanns en gemensam nämnare, säger Ulrika, vad är det som gjort att just dessa kvinnor lyckats?

Under arbetet med boken har de kunnat identifiera sju karriärnycklar som varit gemensamma för kvinnorna de intervjuat.

– Ta referenser på din blivande chef, det är ett sånt jättekonkret råd, säger Lena som menar på att du ska välja din chef med omsorg.

Att ta reda på sin blivande chefs kvinnosyn, är ett annat råd från de båda författarna som i sitt arbete vill lyfta fram kvinnliga förebilder.

– Vi ville skapa en plattform för kvinnors egna erfarenheter, säger Ulrika.

Glastaket är den där osynliga barriären som hindrar kvinnor att ta sig vidare i karriären och både Lena och Ulrika har själva stött på den under sitt yrkesliv.

– Problemet med glastaket är att det inte syns och problemet är att man inte vet var det är förrän men slår i det, konstaterar Ulrika.

Hur ska fler kvinnor komma till topp-positioner? Kommentera artikeln.

Mer läsning

Annons