Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så här förvandlades enallmän strand till privat

Den kommunala stranden vid Skramlaviken vid Notboda är allt annat än allmän. Ett stort antal privata pirar och anordningar har sedan 1980-talet förändrat hela strandlinjen till att bli ett privat paradis för de boende inom Notboda samfällighetsförening.
– Det här är olyckligt, säger Fred Lindroth, exploateringsingenjör på Örebro kommun.

Annons

Ett stort antal pirar har sedan början av 1980-talet byggts i vattnet vid Skramlaviken intill Hampetorp vid södra Hjälmarstranden. Något tillstånd till de omfattande byggena har aldrig beviljats trots att bygge av en pir betraktas som vattenverksamhet och alltid måste anmälas till länsstyrelsen.

De privata pirbyggarna har inte heller haft tillstånd av vattenägaren Stieg Ekström eller av strandägaren Örebro kommun.

Gav inte tillstånd– Jag har aldrig gett något tillstånd, säger förre vattenägaren Stieg Ekström. Och för att inte bli inblandad skrev jag ett brev till byggnadsnämnden när jag såg att det byggts pirar i vattnet.

Pirarna är av olika storlek, från ett tiotal meter till mer än 25 meter långa, och tonvis av sten- och fyllnadsmaterial har använts vid byggena och ingreppet i den ursprungliga strandbilden är omfattande.

Folk avvisasPirarna är idag gräsbevuxna och bryggor, båtplatser och trädäck förstärker intrycket av att stranden är privat. Av den ursprungliga stranden syns inte mycket och möjligheten till att anlägga en båtbrygga eller nyttja stranden för bad och friluftsliv är idag mycket liten.

– Kommunen har vid ett flertal tillfällen haft synpunkter, säger exploateringsingenjören Fred Lindroth. Vår avsikt är att området inte ska kännas så privatiserat och folk har ju faktiskt blivit avvisade från det här området.

Stoppade byggeProblemen med den tilltagande privatiseringen har varit bekant för Örebro kommun under många år, men saken sattes åter på sin spets förra sommaren då Fred Lindroth kallades till Notboda sedan en privatperson anmält att bygget av ytterligare en pir hade påbörjats.

– Vi fick stopp på bygget förra sommaren, säger Lindroth. Vi funderade på om vi skulle polisanmäla, men byggnadsnämnden sade att vi inte skulle gå vidare.

I en tjänsteanteckning från besöket i Notboda skriver Fred Lindroth:

”Innan vi lämnade platsen var vi överens med utförarna att avbryta arbetet och att de skulle återställa till ursprungligt skick, avlägsna all byggmaterial från platsen och att en ansökan om vattenverksamhet lämnas till länsstyrelsen samt en begäran om dispens från strandskyddet till kommunen.”

Någon anmälan blev det inte, varken till polisen eller till länsstyrelsen, men bygget stoppades och någon vidare utredning gjordes aldrig.

Mer läsning

Annons