Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så har Fossmo skött sig i fängelset

Örebro tingsrätt ska besluta om Helge Fossmo ska få tidsbestämt straff. Nu har Kriminalvården gjort sitt utlåtande.

Annons

Helge Fossmo dömdes 2004 till livstids fängelse för anstiftan till mord på sin fru efter det mycket omtalade Knutbydramat. Fossmo var pastor i Filadelfiaföramlingen i Knutby.

I mars kom beskedet att Fossmo ansökt hos Örebro tingsrätt får att få sitt fängelsestraff tidsbestämt. Han har avtjänat tio år i fängelse och har därför rätt att göra en ansökan. Och nu har Kriminalvården gjort sitt utlåtande.

Bland annat skriver det att Fossmo under sin tid på Kumlaanstalten varit sysselsatt i utearbetslaget som han skötte på ett bra sätt. Under Kumlatiden började han dessutom läsa högskolestudier inom religionsvetenskap. Sedan 2008 är han placerad på Tidaholmsanstalten där han fortsatt sina studier och har även varit sysselsatt i skapande verksamhet. Under 2010 genomförde Fossmo en truckförarutbildning.

Han har även genomfört behandlingsprogram mot kriminellt beteende bland annat med fokus på problemlösning och självkontroll. Under 2013 genomförde han ett behandlingsprogram som riktar sig till män som använt hot, våld eller annat kontrollerande beteende gentemot kvinnliga partners. I bedömningen framgår att Fossmo har låg risk för återfall i relationsbrott.

På senare år har Fossmo beviljats permissioner och från november 2012 har han beviljats dagspermissioner på egen hand. Samtliga vistelser utanför anstalten har han skött utan anmärkning.

Enda gången Fossmo noterats för misskötsamhet var 2006 då en gemensam aktion genomfördes på avdelningen han då vistades på. Aktionen innebar att de under tre kvällar i rad inte gick in i sina rum förrän vid en exakt tidpunkt.

Kriminalvården skriver i sin bedömning att det inte finns någon misskötsamhet som talar mot att straffet ska omvandlas från livstid till tidsbestämt, och att Fossmo får anses ha medverkat till att främja sin anpassning i samhället.

Kriminalvården menar dock att den tyngst vägande faktorn i frågan om straffet ska omvandlas är risken för återfall i brottslighet. Där hänvisar man till rättsmedicinalverkets utlåtande som ännu inte har kommit.

Slutligen kommer alltså Örebro tingsrätt att besluta om Helge Fossmos livstidsstraff ska omvandlas till ett tidsbestämt straff.

Mer läsning

Annons