Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så här vill örebroarna förbättra Resecentrum

Bättre skyltning, fler toaletter och ny design. Så vill folk förbättra Resecentrum.

Annons
Del av demokratin. Lucas Andersson, Daniel Stark, Viktor Moberg och Mathias Dalberg.

Lucas Andersson, Viktor Moberg, Daniel Stark och Mathias Dalberg från IT-gymnasiet i Örebro har samarbetat med Trafikverket, Boverket, och Stadsbyggnad Örebro i projektet ”Medborgarnas vision om ett resecentrum i Örebro”. Det är ett projekt där Trafikverket, i samarbete med vissa kommuner, på regeringens uppdrag, arbetar för att främja barns inflytande i samhällsplaneringen.

De sista meningarna du nyss läst är formella och en smula tråkig myndighetssvenska.

För killarna på IT-gymnasiet har det i praktiken inneburit att de undersökt vad folk, både örebroare och andra som besöker Örebro, tycker om Resecentrum i nuvarande form, och vilka förslag till förbättringar folk föreslår.

– Det har varit coolt att vara delaktig. Det känns som om vi kan påverka en förändring på något sätt genom att fråga människor vad de tycker. Det känns angeläget för att flera av oss kommer att bo i Örebro i framtiden, säger Viktor Moberg och får medhåll av kompisarna.

Killarna, som är födda 1993, är inte längre barn utan unga vuxna. Trots detta får de representera ”barn” i det uppdrag som regeringen gett Trafikverket och Örebro kommun.

Eleverna på IT-gymnasiet har inte bara intervjuat på traditionellt sätt med penna och block. De har också arbetat med ”moderniteter” som mejl och Facebook. De har haft kontakter i alla åldrar, från riktigt unga till pensionärer.

– Att göra en sådan här undersökning innebär att det känns verkligt. Inte alls arrangerat bara för att vi är unga. Det är på allvar, inte alls någon lek, framhåller killarna flera gånger.

Vad säger då folk om Resecentrum? (Här ett axplock av förslag som framkom vid undersökningen.)

Bättre skyltning på flera sätt! Det ska vara enkelt att se vart man ska gå på stationen – och det ska vara enkel och tydlig information hur man tar sig ut på stan och vad som finns i olika delar av stan. Det ska också vara bra skyltat för dem som kommer mot Resecentrum.

Låt Resecentrum få en ny och fräsch design med glada färger. Dagens Resecentrum är trist, mörkt och kallt.

Fler toaletter! Dagens toalett är förfärlig, hemsk och skräpig.

Det vore fint med ett kafé eller en restaurang. Resecentrum skulle kunna bli en mötesplats, ett ställe dit man går för att träffa folk, ett ställe inte bara för resande.

Fler förslag och synpunkter kan ni läsa på: www.it-gymnasiet.se/orebro.

Försök i länet

Regeringen har gett Trafikverket i uppdrag att i samråd med Boverket initiera, samordna och stödja kommunala försöksverksamheter där syftet är att prova metoder och utveckla rutiner för hur barn och unga ska kunna delta i och påverka kommunal samhällsplanering.

Försöksverksamheterna pågår till och med december i Örebro, Hällefors, Borlänge, Göteborg, Trelleborg och Östersund.

Mer läsning

Annons