Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så hinner du göra stan

Under lördagen det att svämma över av aktiviteter och uppträdanden i stan. Men lugn, NA hjälper dig att pricka in de viktigaste hållpunkterna. Här hittar du den optimala guiden för hela dagen. Så dra på de bekvämaste skorna, fyll vattenflaskan och ha kameran redo.

Annons

Kl 11. Söderut.

Stjernsunds slott i Askersund. Börja dagen lugnt med en picknick i slottsparken. Men fika inte för länge. Ägna också några minuter åt att hitta en bra utkiksplats för redan

11.50

kommer hela kungafamiljen till området och promenerar genom parken upp mot slottet. Stor chans att få se kungligheterna på nära håll.

13.30. In till city.

Kungafamiljen lämnar Stjernsund med bil för att åka till Örebro. Se till att du har börjat köra lite innan. Inte så kul att hamna mitt i Säpo-kortegen. Dessutom, bered dig på svårigheten att hitta en p-plats i Örebro. Flera gator inne i centrum är avstängda.

14.30. Folkfesten.

Kungafamiljen ser två utställningar på Länsmuseet. Inga vanliga besökare får komma in. Ingen idé att stå där och hänga alltså. Gå i stället till Våghustorget där den alternativa Folkfesten har dragit i gång. Kolla in killarna som dansar street- och breakdance.

16.00. Nicolaikyrkan.

Det var här som Karl XIV Johan valdes till Sveriges tronföljare och det firas med musik och tal. Tyvärr inte för vem som helst. Kyrkan är den här gången bara till för speciellt inbjudna. Men alltid kul att hänga en stund utanför och kolla in när kungafamiljen och några andra kändisar anländer.

16.00–17.00. Järntorget.

Hitta en bra plats på Järntorget och följ programmet i Nicolaikyrkan från storbildsskärmen. Har du tur går det att kombinera med en matpaus på någon av restaurangerna runt omkring.

17.15. Två alternativ.

Stå kvar på Järntorget och kika upp mot Storbron där kungafamiljen ska komma åkande i häst och vagn. Eller trassla dig runt, Storbron är nämligen avstängd, och upp mot Stortorget för att se när kungligheterna kommer ut från Nicolaikyrkan och kliver in i vagnarna. Då får man också chans att höra några av de många körer som kommer att sjunga längs med den korta kortegevägen ner till Järntorget.

17.30. Järntorget igen.

Lars O Molin börjar och sedan talar kungen till folket från en scen framför Karl Johan-statyn. Kungafamiljen stannar sedan bara en kort stund på Järntorget innan de går till slottet där de ska äta middag i rikssalen med 160 inbjudna gäster.

18.30–22.00.

Våghustorget.

Järntorget/

Nu är det din musiksmak som avgör var du helst vill vara.

På Järntorget uppträder Svenska kammarorkestern (18.30), Oskar Bly (20.00), Maria Johansson (20.15), Eva Eastwood (20.35), Nicola Sarcevic (20.50), Ola Joyce (21.05), Jeremias Session band (21.20), Mats Ronander (21.45) och allt avslutas med en stor final med alla artister där bland annat en nyskriven lovsång till Örebro och Närke framförs (22.15). På Våghustorget kan man se Leissa Ayeva (18.30), Mohlavyr (19.00), Mikael Wiehe (20.00) och Kapten Röd (22.00). Allt är gratis.

22.30. Raketer.

Är du fortfarande på benen kan du kolla in fyrverkeriet vid Örebro slott. Passa på att kika bort mot slottsgården. Kanske kan du få kvällens kändisspaning nummer ett om kungen smiter ut för en rökpaus.

Mer läsning

Annons