Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så illa är det att jobba i Örebros hemvård

Tidspress, stress och hård fysisk belastning kombinerat med bilkrångel, trasiga cyklar och ständiga larm som gör att planeringen inte håller. Så ser vardagen ut för de som jobbar inom hemvården i Örebro.

Annons
Stressigt. Arbetssituationen inom Örebros hemvård är inte bara fysiskt krävande och stressig, det är också mycket praktiskt strul med bilar och cyklar för att ta sig till brukarna. Bilden är från en annan del av landet.Arkivfoto: Drago Prvulovic/TT

ÖREBRO. Praktiskt krångel gör att många i personalen använder privat cykel och mobiltelefon och får ta till raster för att hinna uppdatera varandra. Fyra av fem har haft belastningsbesvär det senaste halvåret, 70 procent tror inte att de kommer att klara av att arbeta fram till pension.

Det här visar den inspektion som Arbetsmiljöverket gjort, och som omfattar tio hemvårdsgrupper och två grupper med enhetschefer i Örebro.

En som inte är förvånad över resultatet är Britt-Marie Balaj, ordförande för Kommunals sektion äldreomsorg Örebro.

– Vi har sett de här bristerna, och försökt att påpeka dem. Nu går Arbetsmiljöverket in och då blir det på ett helt annat sätt, säger hon.

– Nu handlar det ju inte bara om Kommunals grupper, inspektionen tar upp chefer också, tillägger hon.

Fyra av fem chefer inom Örebros hemvård tycker att hemvårdens mål är orealistiska och omöjliga att uppnå. Medan hälften av medarbetarna upplever att de inte hinner med sina arbetsuppgifter på ordinarie arbetstid så gäller det 100 procent av cheferna.

Undersökningen i Örebro ingår i en större tillsyn som Arbetsmiljöverket inlett för att granska och jämföra kommunala verksamheter ur ett genusperspektiv. Syftet är att höja medvetenheten om risker och brister i arbetsmiljön för både kvinnor och män.

Bakgrunden är dock att många fler kvinnor sjukskrivs av arbetsrelaterade skäl. Det är också fler kvinnor som slutar jobba i förtid av hälsoskäl. Rent konkret undersöker Arbetsmiljöverket därför arbetsmiljön hos varsitt exempel på kvinno- respektive mansdominerad verksamhet i 50 svenska kommuner: hemtjänsten och teknisk förvaltning.

Resultatet av inspektionen i Örebro berör både övergripande synpunkter om stress och ergonomi och konkreta synpunkter som att cykelställen saknar tak så att det tar extra tid när det snöat, att det saknas dusch i personalutrymmet på Älvtomta hemvård och att 16 personer måste dela på tre datorer när skriftlig vårdinformation ska skrivas in.

För cheferna handlar en del av de orealistiska kraven om budgethantering. Finns ingen korttidsplats efter sjukhusvård får enhetschefen välja mellan att ta hem brukaren eller gå back i sin egen budget.

Tommy Henningsson, förvaltningschef för Örebros vård och omsorg, tycker att det är för tidigt att ge några djupare kommentarer. En analys ska göras och handlingsplaner tas fram.

– Men inspektionen har också visat att medarbetare tycker att de får gott stöd av chefer, och så har det inte alltid varit. Vi får ta vara på det positiva också, säger Tommy Henningsson.

Mer läsning

Annons