Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så många skadade sig i Örebrotrafiken 2012

Förra året skadades 212 personer på de kommunala vägarna i Örebro. 195 av dem kom undan med lindriga skador, medan 17 personer skadades allvarligt.

Annons

Det framgår av Nationalföreningen för trafiksäkerhetens främjande, NTF, och Statoils trafikskadeindex – ett index som mäter hur många som skadas eller dödas i trafiken i förhållande till antalet kommuninvånare. Av landets 290 kommuner hamnar Örebro kommun därmed på plats 164.

Bland grannkommunerna klarar sig Lekeberg allra bäst – där varken skadades eller dog någon person på de kommunala vägarna under 2012. Det renderar kommunen en delad förstaplats med 22 andra kommuner på listan. Sämst i länet är i stället Karlskoga, som placerar sig på plats 273, med 105 skadade eller omkomna trafikanter.

Totalt skadades eller dödades 23 034 personer förra året på vägar som kommunerna runt om i Sverige har ansvar för. För att minska olyckorna rekommenderar NTF bland annat att kommunerna förstärker gatubelysning vid till exempel övergångsställen och sätter in fler gupp och rondeller på vägarna.

– Det är också viktigt att anpassa hastighetsgränserna till vägarnas standard. Då kommer fler att hålla hastigheten frivilligt, säger Rickard Cosini, kommunikationsansvarig på NTF i ett pressmeddelande.

Mer läsning

Annons