Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så många vargar behövs

Hundra genetiskt starka vargar. Det räcker för att bevara vargstammen i Sverige, visar nya siffror från Grimsö forskningsstation.

Annons

– Vi kommit fram till att det går bra med hundra vargar för att stammen ska överleva – om vi löser den genetiska situationen, säger Per Ahlqvist, forskningstekniker vid Grimsö forskningsstation.

Sårbarhetsanalys

Siffrorna presenterades av Naturvårdsverket i början av juli i en sårbarhetsanalys för vargstammen. Men i dagsläget är stammen så inavlad att hundra vargar knappast är aktuellt.

– Det är därför Naturvårdsverket arbetar med ett projekt med att sätta ut obesläktade vargvalpar i vilda vargars lyor, säger Per Ahlqvist.

EU och svensk lag ställer dock högre krav på ”gynnsam bevarandestatus”. Vilket innebär att vargstammen måste vara mycket högre än den minsta livskraftiga populationen. Exakt hur stor är knäckfrågan.

– Det där är en lång process och där har man ännu inte kommit fram till någon siffra, säger Per Ahlqvist.

Förvaltningsplan

Och ett politiskt besked kom nu i veckan när Sveriges miljöminister Lena Ek och EU:s miljökommissionär Janez Potocnik träffades för att prata om den förvaltningsplan för varg som Sverige har lagt fram. Efter samtalet är nu vargfrågan tillfälligt under kontroll – och Sverige inte längre i blåsväder i EU.

”Jag anser att Sverige är på rätt väg”, skrev Potocnik i ett meddelande efter mötet.

– Det uppskattar jag. Det var länge sedan vi hörde från EU att vi är på rätt väg i den här frågan, säger Lena Ek till TT.

Kontroversiell licensjakt

Sverige har tidigare riskerat att dras inför EU-domstol på grund av den kontroversiella licensjakten på varg. Men med den nya planen har Sverige ”respekterat EU-lagarna gällande skyddsjakt under 2012-års säsong”, skriver Potoccnik .

Sverige måste dock utveckla sin förvaltningsplan och specificera hur stor en hållbar vargpopulation måste vara, samt hur den genetiska basen bland vargarna ska förbättras.

Mer läsning

Annons