Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så många vill jobba- om det finns plats

Intresset för feriepraktik i sommar är rekordstort i Örebro kommun.

Annons

När ansökningstiden gick ut vid midnatt i fredags hade 3 062 ungdomar som går ut årskurs 9 eller årskurs 1 och 2 på gymnasiet sökt ett sommarjobb i kommunen.

– Vi har varit nerringda de senaste tre veckorna, berättar Thomas Strömberg, en av de ansvariga för feriepraktikplatserna i Örebro.

– Vi har minst 1 500 feriepraktikplatser, men söker nu ännu fler sommarjobb inom offentlig sektor, föreningslivet och olika organisationer i kommunen, fortsätter han och hoppas att flera av de sökande under våren ska få jobb ute i näringslivet.

Om inte?

– I första hand prioriteras de som aldrig tidigare haft en feriepraktikplats, men nu börjar vårt arbete dels med att få tag på fler arbetsgivare, dels att matcha ihop arbetsplatserna med de arbetssökande. Vi hoppas kunna lämna ett besked till alla i mitten av maj. Men det kan förstås bli avhopp senare, så hoppet behöver inte vara helt ute för de som då får ett negativt besked.

Förra året sökte drygt 2 400 en feriepraktikplats i Örebro under någon av de tre sommarperioderna.

– Då lyckades vi få fram drygt två tusen feriepraktikplatser. Vi hoppas på något liknande i år, säger Thomas Strömberg.

Platser på dagkolonier, fotbollsskolor

och inom gatu- och parkavdelningen är några exempel på uppdrag som väntar årets feriepraktikanter. Lönen i Örebro är 60 kronor i timmen.

– Den som får en feriepraktikplats är garanterad 120 timmar under någon av treveckors perioderna, berättar Thomas Strömberg. Vi betalar lönen, men föreningslivet eller organisationerna står för handledare och meningsfulla arbetsuppgifter, tillägger han.

Mer läsning

Annons