Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så mycket har de tomma cykelställen kostat Örebro

Tidigt i höstas sattes tio lila cykelställ ut i Örebro. Nu är cyklarna borta och ställen gapar tomma. Vad är det som händer?

Annons
Ödsligt. Hela stan är full av tomma cykelställ. Vad händer med hyrcykelprojektet?Bild: CHRISTINA ERIKSSON

Det var för ett halv år sedan som det sattes upp lila cykelställ på tio platser i Örebro. Ett hundratal cyklar placerades ut och ett cykeluthyrningsprojekt drog i gång. Men det gick inte för vem som helst att låna en cykel. Tanken var att först testa uthyrningen på ett antal långpendlare som kunde ta cykeln mellan tåget eller bussen och arbetsplatsen.

Örebro kommuns cykelsamordnare Eric Poignant håller i arbetet.

– Det här projektet tog slut den 31 december och vi avslutade allt dagen före julafton. Nu är avsikten att vi ska komma i gång igen till våren när politikerna har bestämt sig.

Hur ska projektet fortsätta?

– Det är tänkt att dels ska företagen erbjudas cyklarna som en del i arbetspendlingen och dels ska turister och tillfälliga besökare kunna hyra en cykel.

Ni testade alltså det här först i höstas. Gick det bra?

– Ja, det tycker jag. Det var ju en liten grupp vi hade, bara 16 personer, men de var mycket nöjda. Det var inte heller så mycket sabotage. Vi hade ju ett antal cyklar ute under helgerna men, peppar, peppar, det gick bra.

Var är cyklarna nu?

– De står just nu i bussgaraget.

Vad har projektet kostat?

– Totalt har det kostat 4,5 miljoner. Örebro kommun har gett 2,5 miljoner och resten har KTH och statliga utvecklingspengar stått för.

Kostar det ytterligare pengar för att dra i gång projektet igen i vår?

– En stor del är ju redan klart, som cykelställen. Men vi skulle behöva ytterligare 100 cyklar och sen behövs ju också personal för att bemanna och serva stationerna. Det är svårt att säga i dag vad det kommer att kosta.

Om man bestämmer sig för att inte fortsätta med det här cykelprojektet, har man lagt ut pengarna i onödan då?

– Ja, det är en av frågorna. Vad händer om det skiter sig? Vi får ju en kostnad att ta bort cykelstationerna men cyklarna tror jag vi kan använda i alla fall.

Mer läsning

Annons