Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så mycket läckertfrån många länder

På torget säljer Ismahaan, Kifhya och Canab somaliska sambosa och bajia. Vid ett bord intill visar Laila hennamålning.
Och bakom dem finns ett rum fyllt av vackra saker från Irak, Turkiet och Marocko.
Det är fredageftermiddag i Vivalla centrum.

Annons
Armkonst. Lina Karbouch får vara modell när mamma Laila Nekach visar traditionell hennamålning i Vivallacentrum.

Klockan är strax efter ett när Ansam Al Hassan öppnar den lilla Öbo-lokalen som ligger vägg i vägg med biblioteket i Vivalla. Där har några kvinnor inrett med en mängd olika föremål från sina respektive hemländer.

Ansam, som kommer från Irak, har bland annat tagit med en så kallad maresh, ett slags parfymflaska i mässing fylld med rosenvatten. Där finns också teserviser, kryddfat, tyger, kläder och keramikföremål.

– Det här är saker som vi har i våra hem, säger Ansam. Vi vill visa hur mycket vackert det finns och berätta om varand-

ras kulturer.

Utställningen har suttit uppe i en dryg vecka. Hur har responsen varit?– Många tycker det är fantastiskt fint, svarar Ansam som tycker att svenskarna ofta är nyfikna på andra folk och uppskattar att få veta hur de har det och hur de lever.

I utställningslokalen finns också Ayescha Öztürk som varje dag i två veckor framöver kommer att bjuda på te till dem som vill komma in och smaka. Ayescha är kurd och har sina rötter i Turkiet. Hon jobbar också för föreningen Vivalla art och design.

– Jag kommer att sitta här mellan klockan 12 och 16 och det är bara att komma in, berättar hon. Tanken är också att jag ska prata med olika människor och skriva upp vilka länder de kommer ifrån och jämföra likheter och olikheter mellan olika kulturer.

Vid bordet där Ismahaan Ali, Kifhya Ali, och Canab Osman säljer sambosa, en variant av piroger, och bajia, en slags falafel, för några kronor styck är det lång kö. Många vill handla och kvinnorna från Somaliska kvinno- och ungdomsföreningen har fullt upp.

– De går åt fort, säger Canab och skrattar lite.

Hon berättar att pengarna de får in går till att betala hyran för den lokal föreningen har i Baronbackarna.

Många barn har också samlats runt Laila Nekach där hon sitter och målar vackra mönster på armar och händer.

– Det här är en traditionell marockansk hennamålning som håller i två veckor. Den här sortens målning gör man ofta i Marocko och speciellt till bröllop brukar man samlas och ägna en hel dag åt hennamålning, förklarar hon.

Sagorum. Ansam Al Hassan med lille Mohammed i knät och Laila Nekach är två av kvinnorna som inrett utställningslokalen i Vivalla centrum och tagit med saker hemifrån. Ansam kommer ursprungligen från Irak och Laila från Marocko.
Försäljning. Sambosan går snabbt åt. Många vill köpa när Ismahaan Ali och Kifhya Ali från Somaliska kvinno- och ungdomsföreningen säljer piroger på torget.

När och var?

Utställningen i Öbos lokal vid biblioteket har öppet i ytterligare två veckor, vecka 43 och 44. Mellan klockan 12 och 16 på vardagarna bjuder Ayescha Öztürk på te för den som vill komma in och smaka.

Somaliska kvinno- och ungdomsföreningen säljer då och då sambosa i Vivalla centrum. Inga speciella tider gäller utan man får hålla utkik.

Några datum för Laila Nekachs hennamålning finns inte heller utan är mer en sporadisk händelse.

Mer läsning

Annons