Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så mycket pengar har "swishats" i år 

Nästan 2,7 miljoner svenskar har laddat ner betaltjänstappen swish. Summorna som swishas är stora: Hittills i år 8,2 miljarder kronor.

Annons
Nästan 2,7 miljoner svenskar har laddat ner betaltjänsten swish.

Riksbankens bedömningen är att kontanterna inte kommer att försvinna inom ”överskådlig framtid”.

– Väldigt många vill använda kontanter. Vi gör inte någon prognos när vi tror att Sverige blir kontantlöst, utan är neutrala i frågan om hur vi ska betala. Vår uppgift är att se till att vi har betalningssystem som fungerar för alla människor i hela landet, säger Susanna Grufman, chef för enheten för kontantförsörjning på Riksbanken.

Samtidigt kommer nya betaltjänster. En av de senare är swish, som startade i december 2012.

– Intresset har ökat hela tiden, och de senaste 18 månaderna har tillväxten varit fenomenal, säger Mattias Björk, koordinator för Getswish, bolaget som äger varumärket swish.

Sista april hade appen laddats ner av nästan 2,7 miljoner personer i Sverige. Enbart i april blev det 167 000 nya användare.

– Vi ser att swish växer i alla olika åldrar. Vi tror att vi kan bli dubbelt så stora inom en lite längre tidsperiod, men vi kommer aldrig att nå alla svenskar, säger Björk.

Hittills i år har vi swishat betalningar nästan 16 miljoner gånger, till en sammanlagd summa av 8,2 miljarder kronor. Bara under april månad swishade vi 2,6 miljarder kronor, så helt klart växer användandet.

– Swish kommer inte att ersätta kontanter fullt ut, men det är rimligt att anta att det kommer att reducera behovet och användandet av kontanter, säger Björk.

Mer läsning

Annons