Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så mycket sjönk Örebroselförbrukning under Earth hour

I lördags kväll slocknade delar av Sverige. Bara i Örebro stad sjönk elförbrukningen mellan klockan 20.30 och 21.30 med 2,5 procent under kampanjen Earth Hour.

Annons
Lördag klockan 20.30: Samma tid och plats som bilden nedan. Under en timme uppmanas världen att släcka lamporna för att skicka en signal till världens beslutsfattare om att ta klimatfrågan på allvar. Här är en liten del av resultatet.

Den internationella kampanjen genomfördes för första gången i Sydney 2007 på initiativ från Världsnaturfonden. En signal till politikerna att ta klimatfrågorna på allvar.

– En vanlig lördag går förbrukningen ned på kvällen, men i lördags sjönk det ytterligare under släcktimmen, berättar Efwa Nilsson, regionchef på Eon.

Borde släcktimmen ge större effekt?

– Svårt att svara på. Det är ju inte avsett som en energisparkampanj. Därför blir det inte någon jättestor produktionsminskning när vi släcker enbart belysningen. Många har kanske lågenergi-lampor. Då blir effekten mindre, men miljövinsten större, säger Efwa Nilsson.

– Men framför allt ser vi Earth Hour som ett startskott för att hushållen ska se över sin förbrukning och bli medvetna om hur mycket ström exempelvis ett kyl- och frysskåp drar.

Flera krogar i länet och landet släckte ned belysningen under timmen i lördags.

– Vi har varit med sedan starten, berättar Magnus Pojen, som driver McDonalds i Örebro. Vi släcker skyltarna, ute- och innebelysningen, men har tänt i köket. Vi måste ju kunna tillreda maten.

– Första gången var lite nervöst. Vi trodde inte kunderna skulle hitta in. Men det blev tvärtom. De tycker det är mysigt med levande ljus, fortsätter han.

Fredag klockan 20.30: Kyrkogatan i riktning mot Krämarhusen. Kvällen innan Earth hour går av stapeln lyser lamporna i fönstren. Earth hour är enligt arrangören WWF den största miljömanifestationen genom tiderna.

Mer läsning

Annons