Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så mycket stiger villapriserna i Örebro

Villapriserna fortsätter att sjunka i Sverige – men de stiger i Örebro.
På länsnivå däremot sjunker priserna både på villor och bostadsrätter mer än i riket som helhet.

Annons
Flygfoto över norra Örebro.

Den svenska genomsnittsvillan har blivit två procent billigare under den senaste tremånadersperioden, visar färska siffror från Mäklarstatistik.

I Örebro län sjunker priserna med hela fem procent. Den största mätbara nedgången, fem procent, står Karlskoga för. I Örebro kommun däremot stiger villapriserna med tre procent.

Billigare bostadsrätter

Trenden är ungefär densamma vad gäller bostadsrättspriserna.

I riket har priserna den senaste tremånadersperioden sjunkit med tre procent och i Örebro län med sex procent. I Karlskoga kommun har priserna på bostadsrätter sjunkit med totalt 17 procent, medan priserna i Örebro kommun under samma period har sjunkit med två procent, alltså något mindre än i riket som helhet.

Kurvan vänder uppåtDen senaste månaden har priserna på både villor och bostadsrätter vänt uppåt, med en respektive fem procent, på riksnivå.

Per Arne Sandegren, analys- och IT-chef på Mäklarstatistik, varnar för att dra några slutsatser från en så kort mätperiod.

– Vi har haft en längre tids nedgång, och det finns inget i konjunkturen som pekar på några större förändringar. Vi har haft en kombinerad vikande och avvaktande marknad. Det som möjligen har hänt är att den har gått från vikande till avvaktande, säger han.

Utanför storstadsområdena görs ingen månadsstatistik. Antalet sålda objekt är för få för att ge en rättvisande bild.

Så mycket kostar bostaden

En bostadsrätt i Sverige kostar i genomsnitt drygt 1,4 miljoner kronor.

En genomsnittslägenhet i centrala Stockholm kostar 3,2 miljoner kronor.

En genomsnittsvilla i Sverige kostar i genomsnitt drygt 2,1 miljoner kronor.

I Storstockholm kostar snittvillan 3,6 miljoner kronor.

Tremånadspriserna behandlar prisutvecklingen mellan två närliggande 3-månadersperioder, det vill säga november 2011-januari 2012 jämfört med augusti 2011-oktober 2011.

Mäklarstatistiks siffror baseras på uppgifter från cirka 70 procent av Sveriges fastighetsmäklare. Statistiken baseras på försäljningspriset vid tidpunkten för kontraktsskrivningen.

Källa: Mäklarstatistik

Mer läsning

Annons