Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så ringer du gratismed mobiltelefonen

Det tar inte ens en minut - sedan kan du ringa gratis med mobiltelefonen. Olika applikationer gör det nu möjligt att ringa och skicka sms gratis.

Annons

Mobiloperatörerna har redan hotat stoppa ringa-gratis-apparna.

Men i gårdagens NA kunde du läsa om att ett nytt lagförslag ska kunna hindra mobiloperatörerna från att blockera Skype och Viber i din telefon. Faktum är att du inte ens behöver en telefon längre. Viber har inget support på Ipod Touch, men fungerar ändå. Därmed kan du ringa och SMS:a gratis via din MP3-spelare.

Viber har också förvarnat om att en ny version med Ipod-support kommer snart. En förutsättning för att ringa med en Ipod är att du är upplopplad mot ett nätverk.

Mobiloperatörernas motvilja har inte hindrat apparna att fylla topplistan över mest nedladdade mobil-appar i Itunes. Där finns förutom Skype just nu program som Tango, Hey Tell och Viber.

Ringa gratis

Några av dem tillåter användaren att ringa gratis, andra att skicka sms utan kostnad. Gemensamt för apparna är att de är väldigt enkla att använda och framför allt kan sänka mobilkostnaderna rejält.

– Intresset har ökat enormt. Appar har ju gått från att vara något för specialintresserade nördar till att användas av vanliga människor, i takt med att det blivit så mycket enklare att installera dem, säger Linus Brohult, chefredaktör på tidningen Mobil.

Han själv fick stor användning av appen Rebtel under en resa i San Francisco.

Rebtel är kortfattat en app som gör att användaren i stället för att ringa dyra utlandssamtal ringer en lokal server i landet. Samtalet slussas vidare till en server i landet där mottagaren befinner sig. Konkret betyder det att man bara betalar för ett lokalsamtal och den stora fördelen är att mottagaren inte ens behöver ha Rebtel-appen i sin telefon.

Fria lokalsamtal

– Jag köpte ett kontantkort för 500 kronor och då ingick fria lokalsamtal. Att kunna gå runt i San Francisco och prata med folk hemma i Sverige utan att det kostar något förutom lokala taxan – då förstår man storheten i det.

– Just i USA har Rebtel också blivit oerhört populärt eftersom man har så många invandrare och de vill kunna ringa släktingar och vänner i andra länder, fortsätter Linus Brohult.

Skype var det system som först slog igenom men har på senare tid fått en stor konkurrent i Viber. Fördelen med Viber kontra Skype är att det inte behövs något användarkonto, utan telefonen används som vanligt.

– Viber är genial i sin enkelhet, menar Linus Brohult.

Om mottagaren också har Viber installerat blir samtalet kostnadsfritt så länge du ringer över ett trådlöst nätverk eller har tillgång till obegränsad datatrafik.

Annars blir det till normal taxa.

Vilken app rekommenderar du?– Det beror på vilken telefon man har och var man ska ringa. Har man en Iphone så tycker jag absolut Viber, men ringer du mycket internationella samtal kan Rebtel vara bra, säger Brohult.

Det är självklart inga problem att ha flera appar i telefonen men man ska tänka på att använda rätt app vid rätt tillfälle. En person som är utomlands och blir uppringd på Viber och inte har tillgång till ett trådlöst nätverk kan få en dyr telefonräkning, då det samtalet går över landets egna telenät, så kallad roaming. Linus Brohult tror dock på en utveckling där alla samtal går via internet i stället för över det fasta nätet.

– Rent logiskt borde det försvinna ganska snart men jag tror det tar tre–fyra år.

NA:s bloggare Gustav Holmström använder inte själv Viber ännu. Han menar att mängden olika tjänster innebär problem.

Många olika tjänster

–Det finns många olika tjänster som gör samma saker och det blir mycket att välja på. Man kan inte heller vara helt säker på om kompisen som du ringer till har den här speciella appen eller ens en Iphone. Det gör att jag ofta går tillbaka till vanliga SMS. Man vet att även om kompisen har en stenåldersmobil så kan han eller hon ta emot ett SMS, säger Gustav.

Han säger också att han inte pratar så mycket i telefon.

–Jag SMS:ar i stället. Men om jag ska ringa länge så använder jag Skype, om jag är hemma. Speciellt de långa telefonsamtalen, som man gjorde via hemtelefonen förut, går nu via Skype på datorn.

Fredrik Carlsson/NA

Tobias Österberg/TT

Appar för gratistelefoni

Till smartphones som exempelvis Iphone kan du ladda ner en applikation, i vardagligt tal en app. Bland de mest populära:

Skype. Kanske mest känd. Skaffa ett konto och ring gratis, förutsatt att du ringer via ett trådlöst nätverk eller ett abonnemang som inkluderar datatrafik.

Viber är ett gratisprogram där du inte behöver ett konto. Samtalen går via de vanliga telefonnumren. Har mottagaren också Viber blir samtalet gratis, annars registreras det av den vanliga teleoperatören.

Appen Tango gör att du kan ringa gratis videosamtal, precis som med Facetime, funktionen som redan finns inbyggd i Iphone4.

Hey Tell är ett program som tillåter dig att skicka röstmeddelande. Man spelar in ett röstmeddelande som skickas till mottagaren, som kan svara med ett nytt meddelande.

Whats App Messenger ersätter inte bara sms utan också mms. (TT)

Mer läsning

Annons