Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så ska Järntorget förbättras

Fler uteserveringar och plats för olika arrangemang. Så tänker kommunen att Järntorget ska förbättras.

Annons
Planer. Så här tänker sig Örebro kommun att Järntorget ska fungera i framtiden. Uteserveringar och handel ska liva upp torget

Tomt, grått, öde och en stor helikopterplatta i mitten. Kritiken mot Järntorgets ombyggnad har inte varit nådig. Men på Örebro kommun jobbar man för att torget ska bli mer levande. Peter Christensen har haft i uppdrag att komma med olika förslag som ska bland annat ska göra det lättare för krogarna att ha uteserveringar.

– Jag har gått runt till alla runt torget och försökt jämka ihop alla förslag och idéer, berättar han. Några kommer att genomföras i år men de flesta blir klara först till nästa sommar.

Det här är planerna för Järntorget:

En grusad gångbana, alternativ en boulebana, ska byggas på torgets södra sida.

– Det är lite oklart hur lång den blir. Vi kallar det en grusad gångbana men det finns önskemål om att man ska kunna spela boule där, säger Peter Christensen.

Runt torget gör man olika så kallade möbleringszoner.– De kommer att fungera ungefär som på Kungsgatan där man kan använda zonerna till olika saker beroende på säsong. På sommaren kan det vara uteserveringar där och på vintern parkering.

En paviljong planeras till 2013.– Vi hinner inte klart till i sommar men nästa år är det tänkt att paviljongen ska fungera som alkoholservering till en eller två uteserveringar.

Fler uteserveringar.

– Videobiljarden, Pacos, Havanna och Rosalis ska ha mer yta på torget men vi har inte hunnit klart till den här säsongen utan det får bli till nästa. Vi vill också att uteserveringarna ska ha bra kvalité med snygga och enhetliga möbler och parasoll.

Tillfällig torghandel.– Min tanke är att det ska finnas torghandel med lite gulliga torgstånd, som man har i Wadköping.

Tillfälliga evenemang.– Det finns plats på torget för tillfälliga evenemang om man vill ställa ut något. Även fontänen kan stängas av och användas för ett tillfälligt evenemang. Man ska kunna hyra den platsen men på något sätt måste man skydda sprutmunstyckena.

Konstverk.– Vi har titta på en plats där ett av Open arts konstverk skulle kunna stå, det finns nu magasinerat.

Elstationen.– Planer finns på att låta en konstnär utsmycka elstationen som står vid sidan av toaletten. Men det är oklart om det finns pengar.

Cykelpump.– El ska dras fram så kan man ställa dit en cykelpump, som de man har på Stortorget och Vasatorget.

Mer läsning

Annons