Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så ska läraryrket bli mer attraktivt

Gör läraryrket mer attraktivt genom högre löner och bättre karriärmöjligheter. Det är förslag från OECD för att få bättre resultat i skolan.

Annons

Det var Pisa-undersökningen, som presenterades förra året, som visade att resultaten för Sveriges 15-åringar hade sjunkit alarmerande. Sverige sjönk mest av alla OECD-länder. Det behövs omedelbara åtgärder för att vända den trenden, konstaterades det. I en ny rapport från OECD har man några förslag på hur det ska gå till.

Läraryrket måste bli attraktivare genom att höja lönerna och skapa bättre karriärvägar. Dessutom skriver man om att elever med låga resultat och elever med särskilda behov måste tas om hand bättre. Den socioekonomiska bakgrunden hos elever samt nyanlända elever måste också ges mer uppmärksamhet.

– Det du läser upp nu stämmer ganska väl med hur stat och kommun försöker jobba nu, och det sammanfaller väl med hur vi försöker jobba i Örebro, säger kommunalrådet Kenneth Nilsson (S).

Från oppositionen tycker man att OECDs rekommendationer är mitt i prick.

– Jag blir glad när OECD förespråkar och förstärker min syn på vad som behöver göras. Det är inte bra att Örebro har lägre lärarlöner än i stora delar av Sverige, och jag inte nöjd med utvecklingen i Örebro, säger Karolina Wallström (FP).

Mer läsning

Annons