Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så ska Örebro universitetpresenteras mot staden

Juul Frost Arkitekter hade det mest lockande förslaget till ett nytt entréområde vid Örebro universitet.

Annons

Det fanns för början tre förslag till hur entréområdet kan utvecklas från tre oberoende arkitektbyråer. På måndagen berättade man från Akademiska hus, Örebro kommun och Örebro universitet att det blir Juul Frost Arkitekters förslag man tänker gå vidare med.

- Det är mer genomarbetet och tar hänsyn till de krav vi hade på det bästa möjliga sätt. Det presenterar också universitetet mot staden väldigt bra, säger universitetets rektor Jens Schollin.

I det här förslaget får entréområdet tre nya byggnader och det visar även på möjligheter för nybyggnation i förhållande till de befintliga husen intill.

– Nu träffar vi dem igen i veckan och sedan går vi vidare för att de ska rita i en omgång två, när det gäller att specifikt uppfylla våra krav utifrån de verksamheter som ska finnas där, säger Jens Schollin.

Vad är det för verksamheter?

– Just nu är det gästforskarbostäder, studentbostäder och en större aula. Sedan är det lite annat som vi spekulerar i men inte är klara över ännu, säger han.

Marken är en gåva Örebro kommun när universitetet fyllde tio år. För att kunna bygga krävs en ändring av detaljplanen över området.

– Nästa höst kanske vi kan börja bygga. Vi har ett behov av det här, säger Jens Schollin.

Vad kostar det?

– I uppdrag två ingår det kostnadsberäkningar och nivåberäkningar för att se vad vi har råd med, säger Jens Schollin.

Mer läsning

Annons