Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så ska polisen stävja oroligheterna

Fler vuxna på gatorna i Varberga och Oxhagen. Det är en åtgärd för att stoppa helgens oroligheter.

Annons

– De som skjuter raketer tycker nog att det är spännande. Sedan hetsar de äldre ungdomarna, de yngre, säger Patrik Wallin, kontaktpolis för området Varberga/Oxhagen.

Nu hoppas polisen att det värsta ska vara över, men för att stoppa oroligheterna både på kort och lång sikt är samarbete nödvändigt.

– Det är inte enskilt polisens uppgift att lösa. Vi måste fortsätta jobba med skolor, föreningar, fastighetsägare och så vidare, säger Patrik Wallin.

Peter Johansson som är säkerhetsansvarig på ÖBO håller med.

– Vi måste jobba brottsförebyggande och i det arbetet är vi en del i det stora hela. Vi försöker samla ihop alla aktörer och delge varandras resurser, säger han.

För Peter Johanssons del har dagen innehållit mycket samtal med Örebro kommun, polisen, föreningar, nattvandrare och hyresgäster. Då har det beslutats att fler vuxna ska finnas på plats i stadsdelarna.

– Det finns många hyresgäster som vill vara med och bidra och de försöker vi ta vara på, säger Peter Johansson.

Tidigare har det varit svårt att stoppa stökigheterna. Mycket för att det är så många ungdomar på plats, vilket gör att det är svårt att veta vem som gjort vad. Det är inte heller lätt att veta vad som är bakgrunden till att dessa oroligheter eskalerat nu.

– Det är en missnöjesyttring av något slag. Jag kan inte se att det är en enskild händelse som ligger till grund för det, säger Patrik Wallin.

De här bråken har pågått i cirka två och ett halvt år och emellanåt trappas de upp som i helgen.

Mer läsning

Annons