Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så ska räddningstjänstenlocka fler kvinnor

Nerikes Brandkår vill locka fler kvinnor. Ett första steg hoppas man vara att få tjejer till ett nytt räddningsvärn i Odensbacken.

Annons

Det finns olika anledningar till att Nerikes Brandkår jobbar för att få in fler kvinnor i brandmansyrket. Det handlar bland annat om rättvisefrågan och att nyttja hela befolkningen för ett livsviktigt arbete.

Prova på-dag

Nästa lördag håller brandkåren en prova på-dag i Odensbacken. Förutom att locka kvinnor generellt till yrket vill brandkåren också ha tjejer till ett nytt räddningsvärn, kopplat till deltidsstationen, i Odensbacken.

– Vi ser det som ett mjukare sätt att nå tjejer på då det inte är samma krav som på en deltidsbrandman, säger Kristina Lood, personalsekreterare på Nerikes Brandkår.

Ett räddningsvärn är en frivillig brandstyrka med syfte att fungera som förstärkning till heltids- och deltidsstyrkorna. Som räddningsvärn får man larm via en personsökare. Man har ingen beredskap utan rycker ut om man har möjlighet.

Utbildas internt

Ett räddningsvärn utbildas internt på Nerikes Brandkår och har till exempel ingen utbildning i att rökdyka. De här personerna är vissa gånger först på plats och kan då göra en första insats. För att få vara räddningsvärn måste man bo och arbeta på orten.

– Det är det som är problemet på de små orterna i landet, att det inte finns så många arbetsgivare där då de flesta företag etablerar sig i centralorterna, säger Kristina Lood.

Hoppas på intresse

Brandkårens första mål är att så många kvinnor som möjligt väljer att bli räddningsvärn när de efter prova på-dagen, den 27 augusti, inser att de har kapaciteten att klara av yrket. Nästa förhoppning är att de så småningom ska bli intresserade av yrket som deltidsbrandman.

Uppfostringsfråga

Kristina Lood tror att många kvinnor har en föreställning om att yrket som brandman inte är något för dem.

– Jag tror att det finns en barriär som stoppar tjejer. Det är en uppfostringsfråga i yrkesval. Men det finns många tjejer som klarar av det fysiska kravet.

Nerikes brandkår har i dag en heltidsbrandman, fem deltidsbrandmän och fyra räddningsvärn som är kvinnor.

Mer läsning

Annons