Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så ska skolan förebygga bråk 

Samtal, information, förstärkning av vuxna och stödåtgärder till personal och elever.Det är några av de åtgärder som Virginska gymnasiet genomfört efter den grova misshandeln i februari i år.

Annons

Det var under en rast den femte februari som en elev på introduktionsprogrammet på Virginska gymnasiet misshandlades av andra elever i en av skolans korridorer. Händelsen polisanmäldes och även en anmälan till Arbetsmiljöverket skickades in av programmets rektor.

Nu har skolans olycksfalls- och tillbudsutredning skickats in till verket och den beskriver hur det hela gick till samt redovisar åtgärder som gjorts efter händelsen och redovisar en handlingsplan.

Misshandeln skedde i en korridor som för tillfället var tom, men undervisning pågick i lokaler intill. Utredningen förklarar att tre lärare rusade ut i korridoren och avbröt misshandeln. Då smet gärningsmännen från platsen. Den misshandlade eleven togs om hand och polis och ambulans tillkallades. Elevens mamma kontaktades också direkt. Ambulanspersonal ansåg att eleven inte behövde föras till sjukhus utan fick hjälp av vårdcentral och jourtandläkare. Han hade fått flera fysiska skador av sparkar och slag, bland annat tre utslagna tänder.

Utredningen redovisar vad som hänt efter misshandeln. Om samtal med de lärare som avbröt misshandeln och stöd till dem. Om all information som getts till personal och elever. Om fler vuxna vid luncherna i matsalen. Om arbetet med de avstängda eleverna.

Skolan har också skapat en handlingsplan som bland annat innebär en regelbunden kontakt mellan gymnasiechef och rektor på introduktionsprogrammet, översyn av medarbetarnas kompetens och kompetensutvecklingsbehov, resursförstärkning föreslås med en fritidspedagog, översyn av skalskyddet och en satsning på drogpreventivt arbete bland eleverna.

Nu ska Arbetsmiljöverket ta del av utredningen och göra en bedömning om det finns delar som behövs följas upp och om fler åtgärder krävs.

Läs också:

Friad av polisen - fälld av skolan

Elev svårt misshandlad på Örebroskola

Mer läsning

Annons