Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så skadas Örebro av gängens krig

Den pågående gängkonflikten kan skada Örebros varumärke allvarligt. Det säger varumärkesexperten Eva Ossiansson vid Göteborgs universitet.

Annons
Syns i city. Polisen ska bli mer synlig i gatuvimlet. ”Vi är här för att avdramatisera det hela”, säger Martin Johansson och syftar på händelsen i lördags då en man skottskadades. Här står han tillsammans med kollegan Helena von Elern.

Våldet har trappats upp under de senaste veckorna i Örebro. Ju fler incidenter, desto sämre bild får staden utåt sett.

– När, så att säga, vanliga människor drabbas är det allvarligt. Vad jag menar med det är att människor delvis är lite cyniska och tycker att så länge gängkrigen håller på ute i förorten där man själv inte bor eller där företrädesvis människor med problem bor, så bryr man sig inte på samma sätt, säger Eva Ossiansson, forskare i företagsekonomi med inriktning på varumärkesfrågor vid Göteborgs universitet.

När våldet flyttar in till centrum når det en annan nivå.

– Då får det ett större allvar, även om man kan tycka att det är cyniskt eftersom det är lika allvarligt var det än sker. Men så fungerar många människor. Det får en annan dignitet då, speciellt när det sker så här på öppen gata mitt bland människor, säger hon.

Den oroande utvecklingen kan få konsekvenser för Örebro på längre sikt.

– En viktig faktor för alla människor i en stad är att man känner en grundtrygghet. Saknas den hygienfaktorn, att du inte känner dig trygg på gatorna, då får man problem. Människorna känner kanske att de inte vill bo där på sikt, eller etablera företag och så vidare om man inte ser att det är en engångshändelse och att ansvariga politiker tar krafttag direkt.

I Göteborg har 55 skottlossningar och flera döda noterats under bara ett års tid. Eva Ossiansson konstaterar att det då är viktigt med politisk handlingskraft, något som inte varit tydligt i Göteborg enligt henne.

– Man måste ta frågan på allra största allvar. Det finns forskningsstudier som visar att om man tar krafttag i de områdena som gängkrigen uppstår och där det finns ett stort utanförskap, och åtgärdar det med resurser så kommer det att få positiva efterverkningar.

Kommunstyrelsens ordförande, Lena Baastad (S), är oroad över det aktuella läget i Örebro.

– Det är så klart alltid obehagligt med såna här händelser på gator och torg. Jag tror att det kan skapa en viss känsla av oro, frustration och ilska hos ganska många örebroare.

Är du orolig över att Örebros varumärke skadas?

– Tyvärr så är det ju ingen unik händelse för bara Örebro. Det händer i andra städer, och det är förstås obehagligt var det än händer. Men tyvärr så är det så här det ser ut i en del kommuner.

För att ta avstånd från våldet kommer Örebro kommun att anordna en manifestation på Stortorget på fredag där alla politiska partier deltar.

Mer läsning

Annons