Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så svarar resturangägarna

NA:s reportrar har ringt runt till resturangägare i Örebro för att se hur den sänkta momsen på mat kommer att påverka deras verksamhet.

Annons

–Vi satte priset 95 kronor för vår lunchbuffe när vi öppnade 1 december lite med tanke på momssänkningen och att vi inte skulle behöva justera priset direkt, säger Filip Jondelius på Södra vattentornet.

Jondelius säger även att Södra vattentornet sysselsätter från start sju, åtta personer och att det är för tidigt för dem att avgöra om momssänkningen kommer att innebära att de anställer fler.

Hans Skogh äger och driver restaurangen i Stadsträdgården. Priserna hos dem har varit desamma i två år.

–Men hade inte momsen sänkts hade vi nog varit tvingade till en höjning, förklarar han, och berättar att man även erbjuder utökad tjänst.

–En av kockarna, som tidigare varit timanställd, får nu en fast heltidstjänst. Sedan får vi se längre fram om det blir någon mer som anställs.

Thanh Ly som driver restaurang Coco Thai i Örebro kommer också att anställa mer personal.

–Vi anställer när vi har behov, marginal och möjlighet, säger han och berättar att priset inte sänks, men heller inte höjts under hösten.

Bishop Arms väljer en annan väg.

–Vi sänker priset på vår meny med tolv procent, säger Karin Palolampi, pubchef på Bishop Arms.

–Vi har redan en meny som visar priserna från årsskiftet och den menyn behåller vi även under början av nästa år för att visa prisskillnaderna före och efter momssänkningen, tillägger hon.

Öhmans kök har inte höjt priserna de senaste 18 månaderna, och planerar heller inte att höja dem efter nyår. Kanske kommer de att anställa någon på halvtid.

Samma sak gäller Restaurang Tybble och Grekiska kolgrillsbaren.

–Men går det riktigt bra kanske vi kan sänka priserna lite, säger kolgrillsbarens ägare Aziz Isa Isasson.

Örjan Liedström på Mat på stubben ser ett eventuellt utrymme att anställa någon.

–Det är mer troligt att jag tar in någon som jobbar, än att priset sänks, förklarar han.

Naturens hus sänks priset för luncherna, men man hoppas framförallt kunna ta in mer personal.

Lilla Örebro ligger kvar på nuvarande prissättning.

–Vi ligger på ett lågt pris för maten redan, säger Robert Sandqvist, som siktar på att anställa mer personal för att kunna erbjuda bättre service.

Momssänkningen får inte så stor effekt för Rosalis Deli eftersom 70 procent av luncherna är take away där momsen redan är 12 procent. Men tanken är att anställa fler efter momssänkningen och inte att sänka priserna.

Restaurang Saigon och Glanshammars pizzeria har en liknande situation; att de säljer mycket mat för avhämtning. Men de planerar båda att höja priserna. Saigon gör det på grund av ökade råvarupriser, och Isa Ak på Glanshammars pizzeria handlar prisökningen om ”företagets överlevnad”.

Mamma Mia kör på som vanligt. På både Hellas och Efesos har priserna legat still under 2010, men nu planerar man eventuellt att sänka. På Kinamuren sänker man priset en aning, och kommer att anställa mer personal. Taste har nya ägare och planerar ingen sänkning, däremot anställs kanske mer personal.

East West Sushi inväntar man nyåret före beslut om prisförändringar.

–Vi skulle behöva höja priserna, säger Ki Sandholm. Vi är en lite speciell restaurang. Bland annat eftersom vi köper många av våra råvaror från Japan. Vi har drabbats av mycket kraftiga prishöjningar på grund av jordbävningen och tsunamin. Någon gång i somras började planerna på sänkt restaurangmoms klarna och därför valde vi att avstå från prishöjningar och vänta ut momssänkningen.

Vägg i vägg med East West Sushi ligger Pitchers.

–Vi kommer inte att sänka priset på just luncherna. Senaste gången vi höjde lunchpriset var faktiskt så länge sedan som november 2010, säger platschef Patrik Hartin.

–Men det är viktigt att lunchpriserna inte skenar iväg uppåt, säger han. Käkar man ute fem dagar i veckan så blir ju en femmas höjning en hel del pengar trots allt. Vi kommer i stället att sänka priset på andra saker, som à la carte-menyn till exempel.

Pitchers är dessutom inne i en intensiv ombyggnadsfas som kommer att göra lokalen dubbelt så stor.

–Det här gör ju att vi också kommer att behöva anställa fler. Vi har redan anställt tre nya personer men vi kommer att behöva två, tre till, förklarar Hartin.

Mer läsning

Annons