Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så undviker du att shoppa

Hela garderoben full av kläder men inget vettigt att ta på dig?
Ett gammalt problem som verkar bli allt mer akut i de svenska hemmen. Emma Larsson har bestämt sig för att gå åt rakt motsatt håll – och minska på klädinköpen ordentligt.

Annons

Vi handlar allt mer kläder och skor samtidigt som ”shopping” blivit en accepterad hobby. Klädförråden i de svenska hemmen växer men vi fortsätter av någon outgrundlig anledning ändå att köpa nytt.

Emma Larsson har dock bestämt att hennes klädsamling inte ska växa mer det här året. Sedan årsskiftet har hon dragit ner på sina klädinköp rejält – för att spara pengar till en resa och för att hon har sina tvivel på branschen.

– Man blir lite äcklad av hela industrin. Det är så kluvet – man vet ju egentligen att det sitter barn i en fabrik i Indien och syr kläderna i outhärdlig hetta men det är som att den tanken försvinner när man går in i butiken, förklarar hon.

En stor del av garderobens dyrare delar köpte hon på sig när hon arbetade i Norge för några år sedan.

– Där tjänade jag lite mer pengar så jag fick den här första flytta hemifrån och få mycket pengar-känslan. Och jag handlade djävulskt mycket kläder. Jag gick på det norska NK, Steen Strøm, och handlade bara dyra märkeskläder, säger Emma Larsson.

Därefter har det mest blivit billigare inköp från de stora kedjorna. Till de bästa köpen hör dock bra basplagg av hög kvalitet till reapris. De sämre köpen är, som för de allra flesta, betydligt fler.

– Det är till exempel kläder man önskar att man kunde ha på sig, men aldrig passar i. Eller plagg man använder bara en eller två gånger – som en skinnklänning jag köpt till exempel. Den har jag haft en gång, berättar Emma Larsson.

De senaste månaderna har hon tagit fram olika metoder för att handla mindre. Hon har till exempel gått igenom och rensat ut sin garderob för att se vad hon egentligen har hemma och för att hitta bortglömda plagg.

– Man har så mycket men man är trött på det mesta och man tittar inte igenom ordentligt. Då känns det som att man inte har några kläder och då vill man köpa nytt, säger hon.

Hon undviker också, så långt det är möjligt, att gå in i både fysiska och digitala klädaffärer, gör om en del av de kläder hon redan har och bläddrar snabbt förbi kläduppslagen i sina Elle-magasin.

En annan metod är att nätshoppa utan att betala. Att i lugn och ro plocka på sig allt du vill ha men avsluta precis när du ska knappa in kortnumret.

– När man kommer till det steget är det bara att avbryta köpet – det är ett tips, säger Emma Larsson.

Svenskarnas klädvanor

Cirka 52 miljarder kronor omsatte klädhandeln i Sverige 2012.

Drygt nio miljarder kronor omsatte skohandeln i Sverige 2012.

Strax över 634 miljarder kronor omsatte den totala detaljhandeln i Sverige 2012.

December sticker ut som den månad då både sko- och klädhandeln gick som bäst i Sverige år 2012, med en omsättning på sex miljarder kronor i klädhandeln och 981 miljoner kronor i skohandeln.

Februari var den månad då kläd- och skohandeln gick sämst i Sverige i fjol, med en omsättning på cirka tre miljarder kronor i klädhandeln och 528 miljoner kronor i skohandeln.

15-20 kilo kläder och textil köper svensken per år.

Cirka 8 kilo kläder och textilier slänger svenken i soporna per år.

20 återanvända plagg är bättre ur en miljöperspektiv än ett nyproducerat plagg.

Källa: Hui Research och Naturskyddsföreningen

Mer läsning

Annons