Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Säkerheten på Svampen utreds efter självmord

För att försvåra självmord behöver skyddet på Svampens utsiktsterrass bli bättre.Kommunen snabbutreder frågan efter att en man hoppat från det nära 60 meter höga vattentornet på onsdagen.

Annons

Självmord från Svampen är ovanligt. På onsdagen hoppade en man från vattentornet, och för några år sedan en kvinna. Det innebär två självmord sedan 2000.

– Men om vi går tillbaka till 70-talet hände det oftare. Sedan förbättrades säkerheten och antalet blev färre, säger Anders Wallin, vakthavande polisbefäl vid Örebropolisen.

Polisen fick larmet klockan 15.15 på onsdagen. Det finns ingen misstanke om brott bakom händelsen.

– Vi ser det helt som ett självmord, säger Anders Wallin.

Mannen var ännu

inte identifierad på torsdagen.

Lars Ferbe, chef för kommunens vattenverk, fick beskedet först på torsdagsmorgonen. Då genomfördes en rad åtgärder.

Utsiktsterrassen stängdes av för besökare. Ett krismöte sammankallades med ledningen för tekniska förvaltningen.

– Vi kommer att utreda möjligheterna att förbättra säkerheten på terrassen. Så långt det går vill vi försöka förhindra att något sådant här händer i framtiden, säger Lars Ferbe.

Han tillägger:

– Detta är också ett arbetsmiljöproblem för personalen på caféet. Det kan utgöra en påfrestning att veta att sådana här händelser förekommit, säger Lars Ferbe.

Säkerhetsutredningen kommer att ledas av kommunens VA-chef Hanna Dufva.

Resultatet ska presenteras för politikerna i tekniska nämnden vid mötet 21 april.

– Fram tills nu har säkerhetsåtgärderna mest varit inriktade på att förhindra olyckor. Bänkarna på terrassen sitter fast och ett staket som går utåt är uppsatt så att det inte ska gå att häva sig ut över kanten, säger Ulrika Sandberg (S) ordförande i tekniska nämnden.

Hon fortsätter:

– Vi måste göra det vi kan göra för att förhindra sådana här händelser. Vi kommer aldrig att kunna garantera att sådant här aldrig händer, men vi kan göra de insatser vi kan.

Vad kan det betyda i klartext? En inglasning av utsiktsterrassen?

– Jag vill inte föregå utredningen, men jag tror att vi kommer att göra någon typ av säkerhetsåtgärder. Vilka det blir är en senare fråga. Vi måste ta en diskussion om hur säkerheten ska se ut framåt.

Mer läsning

Annons