Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Säkerhetsarbetet är alltid i fokus

På trehjulingen erövrar de världen. Malte vid styret, Noah i vagnen där bak. I svängen i backen får de fart. Tut-tut ropar Malte. Noah vågar sticka ut foten för att bromsa.

Annons
Fartglädje. Malte Säfström-Rydén och Noah Engstrand är lekglada femåringar. När de trampar runt går det ibland trögt, ibland med fart i en liten backe. Trehjulingar är den leksak som orsakar mest olyckor            utomhus i förskolan. Foto: Lennart Lundkvist

Gården på Lillåns förkola är deras värld på dagarna. Där leker de. Cyklar, klättrar, hoppar.

– Jag slår mig aldrig när jag är här. Men hemma slår jag mig alltid. En gång gick jag in i en vägg, säger Malte Säfström-Rydén, fem år.

– Jag slog ut en framtand när jag ramlade på asfalten en gång. Jag tror asfalten var lite guppig, det var därför jag ramlade, säger Noah Engstrand, också fem år.

Barn i förskolan är en mycket olycksdrabbad grupp i samhället. I Örebro kommun finns inget övergripande, gemensamt arbete för hur man kan göra barnens värld säkrare. Men varje förskolechef har uppdraget att hela tiden arbeta med säkerhet för att barnen inte ska drabbas av olyckor och skador.

– Barnens säkerhet är ju en av de viktigaste frågorna. Därför behövs ett systematiskt arbete, säger Zandra Ahkoila, chef för fyra förskolor i Lillåns område.

Inom Lillån förskolor är säkerheten en fast fråga varje månad. På arbetsplats-träffar, då alla anställda på varje förskola träffas tillsammans med Zandra Ahkoila, är olyckor och tillbud som kunnat leda till olycka, en av de stående punkterna.

– För varje rapport ställer vi frågor. När hände det? Var hände det? Var fanns personal? Varför hände det? Hur kan det undvikas?

Zandra ger exempel:

– Vi fick nya gungor, kort efter det hade vi fyra tillbud. Barn ramlade ur gungorna.

– Det var ovanligt mycket. När vi såg det kontaktade vi fastighetsägaren, kommunägda Futurum. De kom hit och undersökte gungorna, och när de mätte dem såg de att de var för stora. Vi hade fått fel gungor, de var för barn som är äldre än fem år.

Zandra Ahkoila berättar om händelser som inte orsakat olycka, men som lett till åtgärder.

– Vi har staket runt gungorna för att barnen inte ska springa nära. En dag upptäckte vi en liten som var på väg rakt in till gungorna, i ett hörn kunde han gå under staketet.

Det ledde till att staketen förbättrades. Så här går arbetet vidare, med rapport månad för månad. Men förbättringar ska inte enbart ske efter månatliga möten, alla anställda har ett ansvar att rapportera direkt till fastighetsägaren om något är trasigt eller kan vara en fara, och Zandra ska informeras.

I år går personalen i Lillån dessutom en kurs om säkerhet och barnolycksfall.

– Alla i personalen är kunniga och medvetna om att hela tiden undvika olyckor. Men kunskaperna behöver ändå fräschas upp med fyra-fem års mellanrum, säger Zandra.

Men utbildning kostar oftast pengar.

– I år prioriterar vi säkerheten, annan utbildning får stå tillbaka.

Viktigast. Zandra Ahkoila, chef för Lillånns förskolor, arbetar systematiskt med säkerheten. Foto: Lennart Lundkvist

Mer läsning

Annons