Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Säkert utan linor på Slottstaket

Högt över marken pågår arbetet med att lägga om slottets tak. – Jag kan förstå om det ser farligt ut när man står nere på marken, säger projektledare Börje Lindström.

Annons
Inget för höjdrädda. Takarbetet på slottet ser farligt ut men ska utföras efter de säkerhetsföreskrifter som finns. Foto: Veronika Ljung-Nielsen

Sedan i september har arbetet med att lägga om skiffertaket på Örebro slott pågått. Som högst har man varit ungefär 42 meter upp i luften vid toppen på spiran. Men trots det har man inga säkerhetslinor. Det här har fått flera personer att oroligt ringa redaktionen och undra om det verkligen ska vara så.

– Vi följer de arbetsföreskrifter som finns, säger Börje Lindström på Arkitektur- och byggnadsvård som utför arbetet på uppdrag av Statens fastighetsverk.

– Det här är stans mest exponerade byggnadsverk och alla är angelägna om att det inte ska vara något fel.

Han berättar att arbetet utgår från en plattform. Det innebär att även om takläggarna är en bit upp på taket ramlar de aldrig mer än max två meter ner på plattformen.

– De går på träbockar anpassade för taket och faller de så faller de ner på ställningsplanet. Det är genomtänkt på det sättet, säger han.

Ulf Boström är inspektör på Arbetsmiljöverket i Örebro och har gått förbi arbetet flera gånger.

– Jag har inte haft några synpunkter på själva ställningen. Det ser helt ok ut, säger han.

Om slottet

Slottets historia går tillbaka till 1200-talet då det byggdes en fästning på holmen i Svartån. Sedan har utseendet förändrats under åren. 1897-1901 skapades det slott vi ser i dag, ett Vasaslott i romantiskt stil.

Just nu rustas taket på det sydvästra tornet. Skiffret plockas bort, träunderlaget kontrolleras och det som inte är friskt tas bort. Skiffret läggs sedan tillbaka och sätts fast med nya spikar eller skruvar.

Sedan kommer man också att se till vattenavrinningen och göra nya snöskydd på taket. Man räknar med att vara klar till jul.

Det är Statens fastighetsverk som äger slottet.

Mer läsning

Annons