Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sällsynt fågel lockarstorpublik till Oset

Den har inte setts i Sverige på sju år, och aldrig tidigare i Närke.
Men just nu finns en dvärgsumphöna vid Oset i Örebro.
- Det är en riktig raritet, säger Hans Waern, ordförande i Närkes ornitologiska förening.

Annons
Jan Bernhardsson från Kumla hoppades förgäves få höra dvärgsumphönan vid Oset på tisdagsförmiddagen.

Ett 50-tal ornitologer från mellersta och södra Sverige befann sig i går vid Oset i Örebro. Fler väntas i dag. Och ändå kommer kanske ingen av dem att få en skymt av den fågel som har lockat hit dem.

- Man hör den mest. Det är en art som håller sig gömd när den spelar, säger Hans Waern.

Han var själv där och lyssnade till den sällsynta gästens sång i går. Men varken han, eller någon av de andra som var på plats, fick syn på dvärgsumphönan.

Ovanlig besökare

Arten håller normalt till i Östeuropa och Asien. Den har bara observerats tio gånger tidigare i Sverige. Senast i Södermanland 2004.

Enligt Hans Waern har dvärgsumphönan vid Oset inte observerats någon annanstans i Sverige, vilket givetvis är en viktig orsak till det stora intresset.

De flesta observationer har gjorts vid Erik Rosenbergs stuga, men när NA beger sig dit på tisdagsförmiddagen är endast två personer på plats, Jan och Maria Bernhardsson från Kumla. Även de har kommit hit för dvärgsumphönans skull.

- Vi har inte hört den. Det är lite för blåsigt, säger Jan Bernhardsson.

Flitiga besökare

Om vinden mojnar framåt kvällen är det inte omöjligt att paret beger sig Oset på nytt.

- Skulle man se att den är rapporterad i kväll, då kanske man blir lite sugen och åker tillbaka, säger Jan.

Både han och Maria tycker alltid att det är värt att åka till Oset, även om de inte får syn på det de hoppats på. Dels för den fina miljön, dels för att det finns gott om andra fåglar att titta på.

- Nu har jag en häger i kikaren. Och så är det en brun kärrhök uppe och flyger alldeles nära. En hona är det, säger Jan Bernhardsson.

En dvärgsumphöna fotograferad i delstaten Victoria i Australien 2006.

Minsta sumphönan

Dvärgsumphöna (Porza´na pusi´lla), är en art i fågelfamiljen rallar. Den blir 18 cm lång och är därmed den minsta sumphönan i Europa. Den har ett torrt, rullande läte, som påminner om vissa grodors läte. Dvärgsumphönan förekommer i södra och östra Europa och vidare österut till Japan, samt i södra Afrika och i Australien.

Källa: Nationalencyklopedin

Mer läsning

Annons