Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Saluhallen i medvind efter tufft år

Vinden har vänt för saluhallen. Efter ett tufft år med många avhopp hittar nu nya aktörer dit. – Det känns positivt. Nu är det bara att köra på, säger Patrik Gustafsson på Fisk i hallen.

Annons
Tror på framtiden. I saluhallen är stämningen positiv, nya aktörer är på väg in och de som är kvar har utökat.

Örebro saluhall öppnade i april förra året. Men trots att många örebroare hade efterlyst en saluhall blev starten tuff. Ett år efter invigningen hade mer än hälften av näringsidkarna hoppat av. Det var svårt att få verksamheten lönsam och köparna gick hellre till sin lokala livsmedelsaffär.

Men de tio som blev kvar har fått det att fungera. Flera har utökat, som Fisk i hallen som nu också kommer att satsa på korv.

– En saluhall måste sälja korv, säger Pether Johansson som är en av två delägare till Fisk i hallen. Vi drar i gång Korv i hallen nästa fredag. Vi kör ett testår, sen får vi utvärdera.

Fisk i hallen är ett av företagen som hängt med sedan starten. Enligt Pether Johansson går verksamheten bra även om de inte tjänar några stora pengar.

– Vi får ut en lön, mer är det inte, men vi tror på det här och känner tillförsikt.

Att så många hoppade av första året tycker han egentligen inte är konstigt, att till exempel försöka försörja sig på att sälja en enda sorts vara gick inte.

– Att det inte skulle gå begrep alla utom de själva och saluhallens ägare, säger Pether Johansson och är kritisk till att man tog in många oprövade kort.

– Själva scoutandet var ohyggligt dåligt, men man får väl skylla på att de hade en kort startsträcka.

Gomakeriet, som bland annat specialiserat sig på olika sorters chokladpraliner, har också varit med från starten. Nu satsar ägaren Lina Knutsson även på en kafédel. Hon har sett hur saluhallen gått upp och ner.

– I början var det jättemycket drag, alla var jättepositiva. Sen visade det sig att flera inte klarade sig och det bidrog till en negativa stämning. Då var det lite tufft men nu känns det som om det är på väg uppåt igen. Vi som är här inne satsar och tror på saluhallen.

Fadi Fares, som har en juicebar, håller med.

– Det pekar uppåt. Det är fler besökare och mer rörelse.

Lap Bui är helt ny i saluhallen. I februari öppnar han en asiatisk restaurang, Sen heter den.

– Det är ett helt nytt koncept, vi öppnar en restaurang med streetkänsla. Det ska vara ett ställe där man får ett snabbt mål vällagad mat. Tänk lite Asien, lite marknad.

Planerna är att öppna fler restauranger i samma stil.

– Nästa steg är Karlstad, där öppnar vi 2016, berättar han.

Lina Knutsson.
Gomakeriets ägare Lina Knutsson.
Fadi Fares
Josbarens ägare Fadi Fares.
Lap Bui öppnar snart asiatisk restaurang i Saluhallen.
Fiskhallens ägare Pether Johansson och Patrik Gustafsson.

Saluhall redan 1896

Den första saluhallen i Örebro öppnade 1896. Det var en enklare saluhall under tak på den plats där Länsmuseet och Hamnplan ligger i dag. Denna saluhall levde inte upp till hygienstandarden och stängdes i februari 1952.

Samma år som den gamla saluhallen stängdes, lät fastighetsägaren Johan Behrn öppna en saluhall i kvarteret Hållstugan. Saluhallen hade ingång både från Engelbrektsgatan och Stortorget. Verksamheten stängdes där i september 1974.

I april 2013 öppnade Örebro saluhall på Kungsgatan. Den drivs av Matz Ekman och Joakim Malm. Som mest har det funnits runt 20 olika näringsidkare i saluhallen. I dag finns tio aktörer kvar. I februari öppnar ytterligare en restaurang.

Mer läsning

Annons