Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Saluhallen: "Några har det riktigt tufft"

Drygt sju månader har gått sedan Örebro saluhall öppnade portarna. Nu kan NA berätta att flera handlare har problem med att betala hyran.– Ja, så är det. Vissa har det riktigt tufft, säger Matz Ekman, en av grundarna.

Annons

Förväntningarna var skyhöga på den nya saluhallen som öppnade den 25 april på Kungsgatan tidigare i år. Delikatesserna fick örebroarna att trängas rejält under invigningen.

Men hur har det gått sedan? Några av de handlare som NA har pratat med vittnar om en tuff första period. Antalet besökare som handlar i saluhallen uppges inte vara tillräckligt många. Det i kombination med höga hyror gör ekonomin ansträngd.

Saluhallen grundades av matentrepenörerna Matz Ekman och Joakim Malm.

– För vissa går det väldigt bra, för andra går det skapligt och så finns det några som har det riktigt tufft, säger Matz Ekman.

Finns det handlare som har problem att betala hyran?

– Ja, så är det, absolut, säger han.

Finns det risk för att några kommer att stänga?

– Ja, men inte bara på grund av det. Vi får titta på det och analysera vad som inte har gått så bra, vilka som har det tufft och se vad vi kan göra, om det är hållbart över tiden och så vidare. Vi vill hitta lösningar, säger Matz Ekman.

En handlare som NA pratat med tror att risken är överhängande att några kan få stänga igen sina diskar.

– Det tror jag faktiskt. Det är några där som inte är bra för helheten, som är allt för oprofessionella. Om det skulle komma in andra handlare skulle jag vara nöjd.

– Det finns de som har ett alldeles för smalt sortiment för att kunna överleva. Jag vet vad de ska betala i hyra och det finns inte en chans att de gör det, säger handlaren.

Matz Ekman håller inte med om att några handlare inte borde varit där från början.

– Nej, det är så svårt att säga. Några är helt oprövade och några har helt nya grejer. Det kan finnas andra orsaker också, men det vill jag inte gå in i detalj på, säger han.

Nya aktörer kan redan vara på väg in i saluhallen.

– Ja, så är det.

Vi för diskussioner löpande med nya handlare om att komplettera med sådant som vi inte har i dag. Av de 31 platserna vi har i dag är det tre som inte är uthyrda.

Han är dock inte orolig över saluhallens framtid.

– Nej, vi ser att det går bra för många också. Vi har uthållighet tillsammans med fastighetsägarna. Många personer jag träffar ber faktiskt om ursäkt över att de inte besökt oss ännu, säger Matz Ekman.

Mer läsning

Annons