Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Samfund invigde nytt kontor

Evangeliska frikyrkan invigde sitt nya Sverigekontor vid Universitetet på onsdagskvällen. Lokalerna har uppförts med stora frivilliga insatser vilket gjorde att kostnaden stannade under de 25 miljoner som budgeterats.

Annons

– Nu får vi andrum, en god arbetsmiljö och en träffpunkt, säger en helnöjd missionsdirektor Anders Blåberg. Vi var mycket trångbodda på Olaigatan. I tio år har vi arbetat med planerna på ett nytt Sverigekontor och nu är vi framme.

EFK har starka rötter i Örebro genom gamla Örebromissionen och Helgelseförbundet i Kumla. Missionsskolan har funnits här i 100 år. Det fanns aldrig en tanke på att det nya Sverigekontoret skulle ligga någon annastans än i Örebro.

Förskola i bottenLokalen är i två plan och har en yta på 1 450 kvadratmeter. EFK använder det övre våningsplanet. Hela bottenvåningen ska användas som förskola med start i vår. Dels för att få mera liv i huset, dels för att hyresintäkterna behövs.

För tre år sedan sålde EFK åkermarken vid Torp, vilket inbringade 17 miljoner kronor. Det blev grundplåt i det nya kontorsbygget, som var kostnadsberäknat till 25 miljoner kronor. Många medlemmar har skänkt pengar till bygget och andra har gjort ideella arbetsinsatser och ställt upp med maskiner och kunskap.

– Det finns många hjältar bakom det här bygget, säger Anders Blåberg. Genom alla dessa insatser har vi fått pengar över till det viktiga, verksamheten i vårt arbete här hemma och internationellt.

Projekt i 42 länderSverigekontoret blir arbetsplats för cirka 35 personer. Men EFK har sin stora verksamhet utanför landets gränser. Samfundet har 90 medarbetare som arbetar med projekt i 42 länder.

Det nya Sverigekontoret ligger nära Brickebergskyrkan och Örebro teologiska högskola, som fått en ansiktslyftning för 4 miljoner kronor i samband med kontorsbygget. Den byggdes 1985 och har inte rustats upp sedan dess.

Invigningen blev en festlig tillställning med något 100-tal deltagare där många ”hjältar” bakom bygget uppmärksammades.

Mer läsning

Annons