Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sami kämpar påmed Kilsmos mataffär

Undan för undan har små närbutiker på landsbygden lagts ned. Men i Kilsmo i Östernärke finns affären kvar.

Annons
Veckans varubil har anlänt. Sami Chatila driver Kilsmos närbutik. Sami önskar att fler flyttade till orten för att butiken ska kunna överleva.

I drygt tre års tid har Sami Chatila haft butiken. Före honom har butiken haft ett flertal ägare sedan Konsum lade ned 1992. Han har öppet sju dagar i veckan.

Sami sticker inte under stol med att lönsamheten kunde vara bättre.

– Om det vore sommar för jämnan skulle det inte vara några problem, säger han och tänker på uppsvinget under den varma årstiden med alla sommargästerna som kommer till de vackra omgivningarna.

Ökar inte omsättningen kan Sami tvingas stänga närbutiken.

– Då vet jag inte om jag kan hålla på med det här.

Kilsmo har i likhet med många andra mindre orter avfolkats. I byns skola, som är en av Sveriges minsta, går bara ett tjugotal barn. Om inte antalet barnfamiljer ökar i trakten är det bara åtta elever kvar om några år. Hur ska Kilsmo utvecklas? Den 15 mars klockan 19 hålls i Kilsmo missionskyrka ett idémöte om detta. Det är ett öppet möte dit alla kan komma och ventilera idéer. Du kan läsa mer om Kilsmo i dagens NA, Stadsliv.

I likhet med många andra mindre orter har Kilsmo avfolkats genom åren. Förr fanns här ett flertal butiker, läkarmottagning, polisstation, och till råga på allt stannade tågen på Kilsmo station.
Värna om bygden. Skylten talar sitt tydliga språk, för att närbutiken ska överleva måste folk vara köptrogna.

Mer läsning

Annons