Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sämre konjunkturför småföretagare

Konjunkturen för länets småföretagare har dämpats något under våren. Det framgår av småföretagarbarometern som på måndagen presenterades av Företagarna och Swedbank på företaget Zymbios Logistics Contractor i Kumla.

Annons

– Men det är ingen dramatisk nedgång, menar Joakim Bäck, regionchef för Företagarna i Örebro- och Västmanlands län. Det var ett extremt bra år i fjol. Och att optimismen har dämpats något är inte ovanligt efter en så kraftig uppgång som vi varit med om.

– Man skulle kunna säga att länets småföretagare kör med landsvägsfart, inte med motorvägsfart. Det kan jämföras med att 2009 så backade de med 40 kilometer i timmen.

Trots nedbromsningen så väntas konjunkturen för småföretagarna i länet förbättras under det kommande året, om än i blygsammare takt än i riket som helhet.

Lönsamheten för småföretagen försämrades dramatiskt under krisen. Framförallt drabbades industrin hårt medans tjänstesektorn lyckades hålla uppe vinstnivåerna något bättre. Den förra mätningen i höstas visade på en mycket stark återhämtning av lönsamheten, framförallt inom industrin.

– Och lönsamheten förväntas fortsätta att öka även under den kommande tolvmånadersperioden. Uppgången väntas bli bred och omfatta både industrin och tjänstesektorn vilket känns hoppfullt, säger Tommy Carlstedt, kontorschef på Swedbank i Kumla.

Det finns dock

en hel del hinder för småföretagen att växa ytterligare. Enligt länets småföretagare är det största hindret en alltför svag efterfrågan av företagens varor eller tjänster. Ett annat hinder för tillväxt är att hitta lämpligt utbildad arbetskraft

– Ja, den så kallade missmatchen på arbetsmarknaden är ju ett stort bekymmer för många företag, inte minst för småföretagare, tycker Joakim Bäck.

Småföretagarbarometern produceras i samverkan mellan Swedbank, sparbankerna och Företagarna. Undersökningen omfattar nästan 4200 företag över hela landet med mellan 1 och 49 anställda.

Läs mer

Den som vill läsa mer om undersökningen kan gå in swedbank.se/samhallsekonomi eller foretagarna.se

Mer läsning

Annons