Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sänkt ersättning ska minska vinst

Kommunen vill sänka tim- ersättningen för personlig assistans för att minska assistansbolagens stora vinster. Det gynnar bara de riktigt stora aktörerna menar en chef på ett mindre assistansbolag.

Annons
Bra assistans. För Olle Linnman och Ann-Chatrin Pettersson är beroende av sina assistenter för att kunna leva ett sjävlständigt liv. Här med Mats Pettersson och Fredrik Rydin.

Politikerna har gett tjänstemännen direktiv om att se över timersättningen för personlig assistans. Det handlar om assistans upp till 20 timmar per vecka.

– Skälet är att man har sett att privata assistansbolag gör vinster. Vi vill titta över om det vi betalar till assistansbolagen är en skälig ersättning i förhållande till vad det kostar att utföra assistansen, säger Sofia Persson, chef på förvaltningen för funktions- hindrade.

Kommunen betalar de första 20 timmarna, men den enskilde kan välja en privat utförare eller kommunen.

– De flesta väljer en privat utförare, säger Sofia Persson.

Hon berättar att i dag har kommunen tre nivåer på ersättningen. Det är 238 kronor i timman om assistenten är anhörig. Det är 259 kronor i timman om den assistenten är outbildad och 275 kronor om den anställde är utbildad. Det finns nu ett förslag till ändring av detta.

– Det vi vill göra är använda två nivåer. En lägsta- nivå för anhöriga i hushållsgemenskap som ligger kvar på 238 kronor. Sedan en nivå till på 249 kronor, säger Sofia Persson, och fortsätter:

– Vi har jämfört med vår egen regi, vad våra egna kostnader för assistansen är, och då ser vi att det är skäligt.

Ett andra förslag är att behålla tre nivåer och sänka med tio kronor i timman rakt av.

– På sikt är det nog en del pengar. Helårseffekten räknar vi blir ungefär 1,9 miljoner kronor, säger hon.

I april väntas politikerna i programnämnd social välfärd fatta beslut.

– Vi tycker inte att vi som kommun ska bidra till att man kan ta ut vinster i företagen, utan pengarna ska gå till den enskilde som det är tänkt att göra, säger Sofia Persson.

Robert Hedström, marknadschef på Aktiv assistans tillsammans, tycker att det är ett tokigt förslag.

– I så fall krattar man ju marken för de här bolagen som man under några år har försökt att begränsa, säger han. Det är ju stordriftsfördelar, tänker jag, som man gör stora vinster på. Det kanske är tre stora koncerner som man tittar på då, så drar man alla över en kam.

Han menar att det är mindre företag som riskerar att bli förlorare om timersättningen sänks.

– Det här drabbar i slutändan den enskilde som äger ett bolag och gör det här på ett bra sätt, som står för de här viktiga sakerna alla värnar om. Att inte kastas ut i arbete utan inskolning, att man ska ha en bra utbildning och en bra arbetsmiljö att jobba i. Det är de pengarna som försvinner, säger Robert Hedström.

Mer läsning

Annons