Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sänkt näringslivsbetyg för kommunen

Näringslivet i Örebro sänker betyget för kommunen i service till företagarna. I fjol gavs betyget 69 på en 100-gradig skala. Det sänks nu till 61, och bryter en uppåtgående trend under flera år.

Annons

- Vi har en stark tillväxt i Örebro och det innebär ett stort tryck på handläggningen. Vi måste arbeta för att möta det här trycket och där har vi inte lyckats, säger Staffan Isling, kommundirektör.

- Det har varit en stor personalomsättning i de områden som sjunker. Det kan vara en orsak. Vi har sett det komma och har därför redan ändrat lönepolitiken och skjutit till extra medel så att vi kan göra mer strategiska anställningar och öka kapaciteten, berättar Lennart Bondeson (KD), ansvarig för Näringsliv och Klimatfrågor.

Servicemätningen görs av Sveriges kommuner och landsting och Stockholms Business Alliance i sammanlagt 189 av Sveriges kommuner. För Örebros del 856 företag svarat i undersökningen. Frågorna handlar om bl.a. bemötande, handläggningstider och tillgänglighet i ärenden som gäller miljötillsyn, brandtillsyn, markupplåtelse, bygglov och serveringstillstånd.

I resultatet får brandtillsyn och serveringstillstånd fortfarande ett mycket gott betyg, medan miljötillsyn, markupplåtelse och bygglov sjunker. Jämfört med de andra kommunerna som deltar i mätningen placerar sig Örebro på plats 167.

- Som kommun vill vi skapa bra förutsättningar för företag i Örebro, bl a genom att erbjuda en god service. Det här resultatet är inte ok för oss, vi vet att vi kan bättre, säger Staffan Isling.

I slutet av september åker politiker och tjänstemän på ett gemensamt internat för att analysera resultatet och ta fram en plan på hur och vad som behöver utvecklas.

Mer läsning

Annons