Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Såpa-tvätt blir ett fall för HSAN

En tvåårig pojke hade utslag på kroppen, kraftig klåda och uppsvullnat och ömt könsorgan. När mamman begärde läkartid på vårdcentralernas jourmottagning fick hon rådet att tvätta pojken med såpa.

Annons

Mamman anmäler nu en sköterska till Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd, HSAN. Pojken hade haft utslag en vecka men tillståndet försämrades kraftigt söndagen den 14 mars med kraftig klåda, ökande utslag och uppsvullnat och ömmande könsorgan.

Pojken kunde inte stå eller sitta och hade svårt att kissa.

Läkare tog avstånd

Mamman ringde sjukvårdsrådgivningen och bad om en läkartid snarast. Sköterskan ansåg att det kunde vänta till måndag och menade att hon inte kunde dela ut läkartider till alla som var oroliga. I stället gav hon rådet att bada pojken i såpa.

Efter ytterligare ett samtal senare samma dag fick hon en läkartid. Enligt mammans anmälan sa läkarna att det var bra att hon kom, det hade inte kunnat vänta till nästa dag. Pojken remitterades till barnakuten och fick träffa både barnläkare och kirurg..

Enligt mamman tog alla inblandade läkare avstånd från rådet att bada i såpa. Det var inget professionellt råd, enligt deras uppfattning.

Mer läsning

Annons