Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Säpo: Betydande antal svenskar har gått med i IS

Ett betydande antal svenskar har rest för att strida med terrorgruppen IS, enligt Säkerhetspolisen.– De utgör ett potentiellt hot, säger Sirpa Franzén, presschef på Säkerhetspolisen.

Annons

Enligt Säkerhetspolisen har minst ett 80-tal personer från Sverige rest för att ansluta sig till Al-Qaida-inspirerade grupper sedan sommaren 2012.

– Av dessa har ett betydande antal svenskar anslutit sig till Islamiska staten i Irak och Syrien. Det går vi nu ut med, säger Sirpa Franzén, presschef på Säkerhetspolisen.

Cirka 20 av de svenskar som rest till Syrien för att strida med rebellerna har dödats.

Säkerhetspolisen ser dock inte att resandet håller på att upphöra. På flera svenska konton i sociala medier har bilder och filmer lagts upp som sägs komma från IS.

Al-Qaida-inspirerat resande är ett potentiellt hot i utlandet och i Sverige, enligt Säpo. Hotnivån för Sverige ligger på en förhöjd nivå sedan 2010.

– Vi försöker se om det finns någon individ som kan begå terrorbrott i Sverige och för samtal med dem som kommer tillbaka från sina resor för att se om det kan finnas ett hot, säger Sirpa Franzén.

Mer läsning

Annons