Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Säpo: "Vi delar samma problematik"

Australien och Norge har nyligen avstyrt terrordåd i hemländerna med koppling till IS. Enligt Säpo delar Sverige den ”problematiken”.

Annons
4 augusti avstyrde Australien ett misstänkt terrordåd i samband med en gryningsräd.

De senaste veckorna har det kommit fram att Australien och Norge lyckats avstyra terrordåd mot den egna befolkningen. Attentaten ska ha varit kopplade till den fundamentalistiska och militanta gruppen IS, Islamiska staten.

– Vår bedömning är att det inte påverkar säkerhetsläget i Sverige. Men Sverige har samma problematik som Norge, Australien, Storbritannien och även Belgien, säger Fredrik Milder, pressekreterare hos Säkerhetspolisen, Säpo.

Vilken problematik?

– De gick ut och berättade om avfärdade attentat. Det är ett internationellt problem. Och samma problematik finns även i Sverige.

Risk för attentat alltså?

– Precis. Vårt viktigaste arbete är det förebyggande.

Säpos siffror om att ett 80-tal svenskar strider med IS i Syrien och norra Irak är oförändrad. Men var i Sverige som de 80 personerna hör hemma vill Säpo inte berätta. Mahdi Warsama, ordförande i Afrikas horn-föreningen, befarar ett en person från Örebro kan ha rest till Syrien igen. Men inget är bekräftat. Personen är en av de tolv som reste till Syrien för ett år sedan och han är nu försvunnen.

– Hans föräldrar är mycket förtvivlade. De vet inte var han är, berättar Mahdi Warsama för NA.

Föräldrarna misstänker att han kan ha åkt tillbaka. Om han gjort det är det oklart vem han strider med i Syrien.

Läs mer i dagens NA om oron för att ungdomar ska lockas att strida med IS. Köp ett digitalt lösnummer här.

Mer läsning

Annons