Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Satsning på unga i Vivalla

Barn och unga i Vivalla ska få mer hjälp att nå målen i skolan. Man ska bland annat öppna skolan fler timmar på dygnet och jobba med hela familjerna för att nå dit.

Annons

– Det handlar om ett förstärkt samarbete mellan förvaltningarna, säger Margareta Borg, chef för skolområde nordväst, som ska leda arbetet.

Idén om ett partnerskap mellan förvaltningarna för att stärka barnen i skolan kom i höstas. Margreta Borg berättar att de kände att något hände då. De blev oroliga för området.

– Vi märkte att familjer är så otrygga att vi inte kan ha en dialog med dem. De mår inte speciellt väl. Det kan vara både nyanlända och svenska föräldrar, som vi helt har tappat kontakten med och som inte kan stötta sina barn på ett bra sätt, säger hon.

Inte haft koll

I partnerskapet ska de fyra förvaltningarna samordna sitt arbete mer. Tidigare har ett problem varit att man inte riktigt haft på koll vad man har gjort på andra håll.

Fokus ska ligga på att öka barnens möjligheter att nå målen i skolan, att stärka familjerna kring barn och unga samt att få skolan att bli öppen och levande även utan för skoltid. Men exakt vad som ska göras är inte fastlagt. Den 20 juni ska en aktivitetsplan vara klar och arbetet kan sedan komma i gång i augusti. Partnerskapet är skrivet på tre år, men Margareta Borg vill ha ett längre mål än så.

– Vi är lite trötta på alla projekt som handlar om Vivalla, så vi vill ha en organisation som är mer permanent, säger hon.

Barnens möjligheter

Det är barnens möjligheter att nå målen i skolan som ska förbättras, men det sker inte några förändringar i undervisningen.

– Nej, det tänker jag inte. Möjligtvis att lärarna inte behöver belastas med att, som i dag, bli en myndighetsperson för föräldrar och hjälpa dem att fylla i blanketter och sätta in dem hur de ska ta sig fram i samhället och livet. Det har det blivit lite mycket av, säger Margareta Borg.

Mer läsning

Annons