Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Schollin hoppas på nyaläkarplatser i Örebro

Örebro universitet vill ha upp till en femtedel av de nya läkarplatser som regeringen inför nästa år.

Annons
Jens Schollin hoppas på mellan fem och tio nya läkarplatser till Örebro universitet.

Från och med 2017 ska 300 fler läkare och 700 fler sjuksköterskor utbildas i Sverige varje år. Redan nästa år ska över 200 nya utbildningsplatser skapas. Femtio av dessa är nybörjarplatser på läkarutbildningen.

– Det är rimligt att vi tar fem-tio av de läkarplatserna, säger Jens Schollin, rektor på Örebro universitet, till NA.

Oklart om sjuksköterskeplatser

Han har däremot svårt att i dagsläget uttala sig om hur universitetet ställer sig till nya platser på sjuksköterskeutbildningen.

– Vi är mitt inne i en diskussion om det, säger han.

Hur många nya platser de olika universiteten får bestäms av regeringen. Beskedet lämnas den 20 september. Då besöker arbetsmarknadsminister Hillevi Engström Örebro universitet för att presentera budgetpropositionen.

Inga extra pengar

600 miljoner kronor kostar de nya platserna, men några extra pengar skjuter regeringen inte till. I stället ska det mellan högskolorna stuvas om bland utbildningsplatserna. Något som är rutin för högskolorna enligt Björklund.

- Det finns ett stort söktryck och vi har i Sverige underutbildat läkare och sjuksköterskor under många år, säger utbildningsminister Jan Björklund till TT.

Färre studenter väntasVilka skolor och utbildningar som tappar platser samt hur många platser som försvinner för att ge plats åt nya på den längre – och mer kostsamma – läkarutbildningen är ännu oklart. Någon platsbrist ska trots minskningen inte kunna uppstå enligt Björklund.

- Vår bedömning är att det kommer mindre studentkullar framöver, säger han.

Läs mer om regeringens satsning på vårdutbildningarna här.

Målet: 1 800 nya läkare 2025

Utbildningen till läkare finns i Göteborg, Linköping, Lund, Stockholm, Umeå, Uppsala och Örebro.

Läkarutbildningen är elva terminer lång. För att få legitimation krävs både läkarexamen och fullgjord allmäntjänstgöring.

I Sverige finns cirka 30 000 verksamma läkare.

En sjuksköterskas grundutbildning är treårig och omfattar 180 poäng. Utbildningen ges vid universitet och högskolor samt på tre stiftelseskolor och leder fram till sjuksköterskelegitimation.

Med den nya satsningen kommer Sverige 2025 uppskattningsvis att ha utbildat runt 1 800 fler läkare och cirka 5 500 fler sjuksköterskor.

Källa: Högskoleverket, utbildningsdepartementet, Saco (TT)

Mer läsning

Annons