Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"SD får vara rasister i fullmäktige"

Flera politiker i Örebro anser att SD kastat masken och blivit tydligt rasistiskt.

Annons

Flera ledamöter beskriver en stämning av chock och illamående efter Jonas Millards tal i fullmäktige.

– Jag tänkte: Säger han verkligen det här? Det blev så otroligt tydligt vad SD står för, säger Jessica Ekerbring (S).

– Jag blev överraskad att han gick så långt, att så kategoriskt skuldbelägga alla invandrare för allt negativt i samhället, säger Lennart Bondeson (KD).

SD i Örebro har gått från att vara ganska tysta och anonyma till att föra fram sina åsikter tydligare och mer öppet.

– Det märks att de umgås mer i sina grupper, och glömmer bort att de är extremister. Det är när de träffar resten av världen det uppstår konflikter, säger Björn Sundin.

Men från talarstolen märktes inte så många reaktioner. Charlotte Edberger Jangdin (C), som var näst på tur, inledde sitt anförande med att säga att hon kom av sig lite när hon hörde SD, men återvände till sitt förberedda tal. Talarlistan, som gällde Örebros årsredovisning, var redan lång, med många förberedda inlägg. Ledamöterna sattes i valet mellan att förlänga debatten eller att inte bemöta SD.

Björn Sundin (S) säger att det är en balansgång. Ibland får man ta en diskussion om människors lika värde och mänskliga rättigheter, men han vill inte låta SD ”kapa varje debatt”.

– Effektivast är att berätta vad vi vill göra politiskt när det gäller jobben, skolan och omsorgen. Då märker man snart att SD inte har så mycket att komma med där, de vill bara hetsa mot vissa grupper, säger Björn Sundin.

Lennart Bondeson (KD) tror att de flesta som röstar på SD är besvikna på samhället, men inte rasister. Därför är det viktigt hur man tar debatten.

– Det finns ju brister och aktuell problematik i vårt samhälle, som SD utnyttjar för sin samhällstolkning. Vi kan inte bara reagera utan måste ta fram fakta, säger Bondeson.

Jonas Millard inlägg fick kommunfullmäktiges ordförande Lars O Molin (KD) att konferera med chefsjuristen för att se om han behövde ingripa.

– Det var kraftiga yttranden, och det finns en gräns, säger Lars O Molin.

Men Björn Sundin konstaterar att de åsikter som väljarna valt in i fullmäktige också får höras där.

– SD får vara rasister i fullmäktige eftersom de är det. Men obehagligt blir det, säger han.

Mer läsning

Annons