Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

SD: "Kan vara tecken på en öppning"

På förra fullmäktige stödde Folkpartiet en SD-motion. I onsdags blev SD:s stöd avgörande för FP och M i återremissen runt biogasbolaget.

Annons
Staffan Werme (FP) står i ett samtal med en sittande Anders Åhrlin (M) och Jonas Millard (SD).

– Jag tror att vi kommer att få se fler öppningar relativt snart, framför allt när det gäller områden som inte är våra profilfrågor, säger Jonas Millard (SD).

Om det var första gången SD fick spela en vågmästarroll i Örebros politik vågar ingen svara på. Men det har inte hänt tidigare att Staffan Werme (FP) vinkat till sig Jonas Millard (SD) under pågående fullmäktigesammanträde för att prata ihop sig med Moderaterna.

– Det var första gången, säger Jonas Millard.

Men han tillägger att det handlade om en ren formsak.

– Vi hade två idéer som vi slog ihop och tog som ett yrkande.

Då är Jonas Millard mer överraskad av att Folkpartiet på senaste sammanträdet ställde sig bakom SD:s motion om att skapa en mottagning för män som slår kvinnor.

– I andra kommuner kan man se att det lättat lite och SD:s motioner får stöd av andra partier, men i Örebro kommun är det unikt. Så visst, det kan vara ett tecken på en öppning.

Utan stödet från SD:s fyra ledamöter hade inte FP och M kunnat skjuta upp beslutet om biogasbolaget.  För en återremiss krävs en tredjedel av fullmäktigeledamöterna, alltså 22 röster. M och FP har bara 19.

Tror du att det är ett trendbrott?

– Förr eller senare måste de andra partierna börja prata med oss.

– Växer vi efter nästa val kan det parlamentariska läget bli så: Antingen får de bilda en stabil majoritet tillsammans med oss, eller så kan det oftare bli så att förslag inte går igenom eller går på återremiss.

För Staffan Werme (FP) är en samverkan med SD ändå omöjlig, och han vill aldrig vara med och ge partiet inflytande i frågor som rör människovärden, integration och liknande.

– De står så långt från oss som man bara kan göra. Men av respekt för demokratin kommer jag att behandla dem som vilket parti som helst.

Att det då och då innebär att de står på samma sida i en sakfråga ser han som en annan sak.

– Jag är inte vald för att förhålla mig till SD, utan för att driva en liberal politik. Om då något annat parti landar i samma ståndpunkt som vi, då är det deras problem, inte vårt.

Däremot reagerar han på att en del politiker verkar vilja hålla SD:s representanter på en armlängds avstånd, som att inte ens kunna fika med dem i pausen eller hålla med dem i en sakfråga.

– Som deras förslag om ett center för män som slår. Då törs inte de andra partierna göra det, trots att det är en riktigt bra motion. Då kommer den här beröringsskräcken fram direkt.

Mer läsning

Annons