Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sd: Kommunal kultur ska inte provocera 

Kultur som kommunen finansierar ska inte vara provocerande och dessutom politiskt neutral. Det anser Sverigedemokraterna.

Annons
Daniel Spik anser skattefinansierad kultur inte ska vara provocerande. Två konstverk som väckt reaktioner de senaste åren är Makonde Aj Lindes tårta på den mörkhyade kvinnan och Ecce Homo. Den sistnämnda inte finansierad med skattemedel.

I en motion till kommunfullmäktige vill Sverigedemokraterna att det ska tas fram riktlinjer för kommunalt finansierad kulturverksamhet. Man skriver att kultur så långt det går ska vara politiskt neutral och att kommunala bidrag till kultur som förmedlar extrema yttringar som chockar eller provocerar bör undvikas.

– Grundprincipen måste vara att om man har kultursatsningar ska det inte enbart vara till för att provocera eller utmana normer. Kanske ska den vara kulturbevarande eller något sådant, säger Daniel Spik (SD), som är en av tre undertecknare av motionen.

Vad menar ni med provocerande?

– Utställningen Ecce homo till exempel, där man mer eller mindre är provokativ och enbart har för avsikt väcka starka reaktioner, säger Daniel Spiik.

Hur vill sköta det här rent praktiskt?

– Det där är ju något man får utarbeta och titta på sedan, men vår utgångspunkt är i alla fall att man inte via skattemedel ska finansiera sådant som uppenbart enbart riktar sig till att provocera, säger Daniel Spiik.

Ligger det inte i kulturens natur att provocera?

– Jo, det gör det. Och vi tycker att det ska stå var och en fritt att göra det, men när det gäller den skattefinansierade delen tycker vi att man ska vara återhållsam när det gäller sådant, säger Daniel Spiik.

Motionen kommer med intill visshet gränsande sannolikhet att avslås. I sitt förslag till beslut skriver förvaltningen att motionen ska avslås, och att ”politiskt neutral” som ett underlag eller kriterium i bidragsgivningen skulle strida mot den grundlagsstadgade yttrandefriheten.

Ledarbloggen: "Bye bye Badbadboy!"

Mer läsning

Annons