Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

SD-politiker kan sparkas efter NA:s avslöjande

– Jag ska kalla Ulf Nilsson till ett möte för att höra hans version. Det säger Örebro tingsrätts chef Björn Lindén med anledning av NA:s avslöjande att sverigedemokraten och nämndemannen Ulf Nilsson gillar och delar rasistiska och nazistiska sidor på Facebook.

Annons

Ulf Nilsson står med på Sverigedemokraternas lista till kommunfullmäktige i Örebro i år och har under den senaste mandatperioden varit ersättare i kommunfullmäktige. Men han är också nämndeman i Örebro tingsrätt och nyligen god man i Örebro.

På sin Facebook-sida har han bland annat gillat och delat artiklar från den rasistiska hatsajten Fria tider som handlar om invandrare som mördat och misshandlat.

– Media har ju en förmåga att mörka om det är invandrare inblandade i brott och jag har länkat till de här artiklarna för att ge en motvikt. Det här är också bakgrunden till att jag började i rätten. Här mörkas inget, säger Ulf Nilsson.

Under torsdagen läste Örebro tingsrätts chef Björn Lindén NA:s artiklar och bestämde sig för att kalla Ulf Nilsson till ett möte.

– Jag vill ha ett samtal med honom och efter det kommer jag att agera, säger Björn Lindén.

Björn Lindén förklarar att han kan välja mellan att till exempel inte göra något alls, ge en tillsägelse eller entlediga Ulf Nilsson.

En skärpning av kraven på nämnden genomfördes i juni i år och i dag kan domstolen avsätta en nämndeman som begått brott eller som på annat sätt visat sig vara olämplig som nämndeman.

Mer läsning

Annons