Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

SD tappade sitt enda mandat

Sverigedemokraternas framgångar i kyrkovalet i landet syns inte lokalt i Örebro. Tvärtom. SD åker ut på den enda ort i länet där partiet haft ett mandat, i Glanshammar.

Annons
Julia Kronlid (SD, toppkandidat i kyrkovalet, och Mattias Karlsson, ledamot i Sverigedemokraternas verkställande utskott, presenterar partiets valmanifest inför kyrkovalet 2013 vid en pressträff i Storkyrkosalen i Stockholm.

Vid förra kyrkovalet valdes Julia Kronlid, riksdagsledamot för Sverigedemokraterna, in i Glanshammar kyrkofullmäktige. I år ställde hon upp som enda namn för SD i Glanshammar – men fick inte tillräckligt med röster. Hon åker ut när nya kyrkofullmäktige tillträder vid årsskiftet.

– Jag är väldigt förvånad, säger Julia Kronlid.

– Jag såg fram mot en ny mandatperiod i församlingen.

Är det något i din politik som väljarna inte vill ha?

– Jag vet inte vad det skulle vara som skulle ha kunnat bli underkänt av väljarna, svarar hon.

– Vi har inte haft diskussioner med direkta motsättningar i kyrkofullmäktige.

– Det vi från partiet nationellt för fram är att vi inte anser att kyrkan ska gömma olagliga flyktingar. Men någon sådan verksamhet finns inte i Glanshammar.

Julia Kronlid bor i Glanshammar, men tror att hon inte varit tillräcklig synlig där.

– Jag tror att väljarna känner till de personer som ställer upp på de andra listorna, och därför röstar på dem, säger hon.

Julia Kronlid följer däremot med Sverigedemokraternas framgångsvåg till kyrkomötet, högsta beslutande nivån, och till Strängnäs stiftsfullmäktige. Hon kommer troligen in i båda.

I Örebro pastorat, som ersätter Örebro kyrkliga samfällighet vid årsskiftet, hade Posk, Partipolitiskt obundna i Svenska kyrkan störst framgångar, jämfört med förra valet. Posk blir lika stora som Socialdemokraterna i kyrkofullmäktige.

– Posk har gått fram mycket i Strängnäs stift. Jag tror det börjar bli en allmän uppfattning att kyrkan ska bort från den politiska styrningen, säger Karin Bensch, förstanamn för Posk i Örebro.

Socialdemokraternas förstanamn Marianne Thor är också nöjd. S står kvar på samma mandat som förut.

Nedslagen är Göran Pettersson, förstanamn för Örebro pastorats kyrkliga allians, som är den borgerliga gruppen. Detta är andra valet gruppen backar.

– Men vi kan få en viktig roll som vågmästare, eftersom S och Posk är lika stora, säger Göran Pettersson.

Mer läsning

Annons