Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Se årets trädgårdstrender

Medelhavet och 70-talet – det är årets trender i trädgården. I alla fall om vi ska tro experterna på trädgårdsmässan som just nu pågår i Örebro.

Annons
Rätt ute. Maria Bergström från Karlsborg satsade på Medelhavstrenden. Ett citrus- och ett olivträd fick följa med hem till den inglasade altanen.

– Citrus- och olivträd är väldiga populära på inglasade altaner, balkonger eller uterum, säger Per Bürger som driver blomstermarknad i Sala och Köping men som också inom kort slår upp en butik i Norra Bro i utkanten av Örebro.

– 70-talets trend med barrträd är också på väg tillbaka, framför allt bland många ungdomar, liksom kryddor från Medelhavsregionen, fortsätter han.

Medelhavstrender

Maria Bergström från Karlsborg hade lyssnat på trädgårdstrenderna. Hon köpte både ett citrus- och ett olivträd till den inglasade altanen.

– Jag har letat ganska länge, men först nu fann jag vad jag ville ha, säger hon och ber mamma Kerstin Windelöf om bärhjälp på väg till bilen.

Trädgårdsmässan firar i år sitt femårs jubileum inne på Conventum arena. Arrangörerna hoppas på sex tusen besökare efter dippet i fjol.

– Vi har redan haft en ökning med 25 procent jämfört med förra året, säger projektledaren Kimmo Kirvesmäki. Och det var kö till porten både i går och i dag, fortsätter han.

Mejeri mitt i alltHär finns allt från frön, plantor och blommor till trädgårdsmöbler, redskap och mat. Längsta kön i går var till gårdsmejeriet Ostbitens avsmakning.

– Det har varit full fart här under förmiddagen, berättar Charlie Strömberg som hjälper dottern Karin och hennes make Håkan Strömberg i Vintrosa med att lansera den närproducerade osten.

Och den fick högsta betyg av bland andra lilla Tilde Pihlgren från Glanshammar.

Floristutbildarna från Västerås hade smyckat en monter med blomsterdekorationer. Temat var vår och påsk.

– Vi är 13 elever som hjälpts åt, berättar Anna Eriksson från Mockfjärd i Dalarna som själv älskar att skapa små konstverk av blommorna.

Men tillbaka till Per Bürger och hans Medelhavsinspirerande monter.

– Citrusträd har tidigare varit rätt dyra, men vi importerar direkt från Sicilien och kan därför halvera priset. Många ser nu möjligheterna att odla sina egna frukter på den inglasade altanen eller balkongen. Det är lite extra, säger han.

Osten lockad. Det var inte bara Ewa Johansson från Götlunda och hennes dotter och dotterdotter Sofia och Tilde Pihlgren från Glanshammar som provsmakade osten från Ostbitens gårdsmejeri i Vintrosa. Kön var lång. Men de tre generationerna tyckte det var roligt med en variation av mat och blommor.
Blommor är som godis. Det tycker Josefin Friberg från Borlänge, en av 13 elever från Floristutbildarna i Västerås.

Mer läsning

Annons