Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Se arkitektbyråns vilda visioner för Örebro

Slottet kan vara så mycket mer än en fotobakgrund och Krämaren går att fylla med kultur.Arkitektbyrån White ger sig in i kulturdebatten med ett förslag om att använda två av Örebros starkaste varumärken bättre.

Annons
Så här ser arkitektbyråns vision för Örebro slott ut.

Från byråns fönster kan Whites arkitekter se Krämaren, vars många tomma lokaler gör dem lite sorgsna. Det har har fått dem att fundera på Örebros utveckling under vintern.

– Vi har de här ikonbyggnaderna Slottet och Krämaren och de står tomma och slutna. Då vill vi vitalisera city genom att öppna dem för allmänheten och fylla dem med innehåll, säger Viktoria Buskqvist på Whites arkitekter.

Man har inte pratat med fastighetsägare eller kostnadsberäknat något. Här har man i stället tänkt fritt och slänger in resultatet som en brandfackla i debatten.

– Vi är opolitiska och känner att vi kan lyfta både Örebros näringsliv och Örebros varumärke genom att ta vara på det som finns, säger Viktoria Buskqvist.

– Städer med ett starkt och levande kulturliv attraherar nya invånare. Det ökar attraktionskraften hos en stad och det stärker även cityhandeln, säger arkitekten Anders Ejdeholt.

Deras grundtanke är att Slottet och Krämaren blir två noder i ett kulturstråk.

– Noderna förbinds via en paradgata, Drottninggatan, genom ett enkelt sätt med festliga paradstolpar. Där man kan sätta upp eldar, belysning och blomsterurnor och skapa festligheter för olika tider på året och evenemang, säger Viktoria Buskqvist.

Krämaren vill man se som ett kulturens hus.

– Krämaren är en byggnad som berör. Den står mitt i staden och är en samlingspunkt som folk nästan betraktar som lite halvoffentlig. Den är som gjord för att vara kulturhus egentligen, säger Anders Ejdeholt.

Slottet är en resurs som används för dåligt. Många använder byggnaden som fotobakgrund, men vet inte mycket om den.

– Om man kommer till Slottet vill man veta vad det är för slott. Hur har staden vuxit fram, hur ser den ut i dag och vad vill man med Örebro i framtiden? Dessutom vill vi att det blir en samlingspunkt med kaféer och turistbyrå, säger Anders Ejdeholt.

Här har man även tänkt att komplettera med en lite vildare arkitektur. En bro från Järntorget går över vattnet till en entré mot Slottet i form av en gigantisk näckros. Här kunde man ha ett fik och en scen och under vattennivån en utställningshall.

– Det finns exempel, framför allt i andra länder kanske, där man inte är lika ängslig när man utnyttjar de gamla byggnaderna och gör något jättemodernt intill och berikar det, säger Anders Ejdeholt.

Krämaren som kulturhus - och så ett kulturstråk ända bort till slottet.
Ina Knutsson: – Jag säger bara ja, Jag tycker att det är jättebra, och Krämaren speciellt. En genialisk idé. Man kan ha lite åsikter om den här Louvren-grejen framför Slottet, men näckrosbladen är tjusiga.Tina Ruth: – Jag säger ja till kultur, absolut. Men det finns en ingång på Slottet, varför inte använda den. Det här känns lite spejsigt. Men jag tänker att man borde ge mer pengar till kulturen och vi som håller                       på med det. Inte bara en massa byggnader, det är innehållet vi ska ha. Foto: Sofie Isaksson
Lisa Eriksson: – Kul idé. Det måste hända något nytt i staden. Det kanske är lite extremt med entrén vid Slottet, men varför inte.
Daniel Jansson: – En rolig idé. Slottet är väl centrum av staden och då måste det också vara levande, så varför inte göra något intressant av det. I framtiden måste man få man använda staden på ett annat sett. Det kan inte bara vara bilar och bussar. Det här är estetiskt, och ingenting som ändras på Slottet.
Bengt Svärd: – Att öppna slottet mer är bra, men det här andra är jag tveksam till. Att ha kultur i Krämaren istället för affärer är kanske inte är så dumt.Margot Svärd: – Den här entrén på Slottet vet jag inte. Jag säger annars att det är bättre att de skaffar ett bibliotek på norr.

Mer läsning

Annons