Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Se där – lite 1600-tal

Arkeologer har hittat husgrunder från 1600-talet på Storgatan i Örebro.
– Sådant här älskar vi arkeologer! Vi hoppas kunna berätta lite mer om de människor som bodde här förr, säger Annika Ramström, arkeolog.

Annons
– Vi tar upp titthål nu sen ska Peab bygga här och då försvinner allt, säger Annika Ramström, en av arkeologerna som har hittat lämningar från 1600-talet i Örebro.

Peab ska bygga bostadshus på p-platsen vid kvarteret Lodet 7 på Storgatan. Men innan deras grävmaskiner börjar rota i marken undersöker Arkeologgruppen i Örebro området.

Förundersökning– De håller på med en förundersökning nu. Då tar de reda på mer fakta; vad finns på platsen, hur gammalt är det, finns det många föremål, finns det många konstruktioner och så vidare. Det är den typen av frågor som man försöker besvara i en förundersökning, säger Anders Kritz, antikvarie på länsstyrelsen i Örebro län.

Det är Anders Kritz som sedan ska bedöma om Arkeologgruppen ska få gräva upp större ytor i området. – Visar det sig att det finns mycket lämningar kvar som vi bedömer kan ge oss en bättre bild av Örebros historia så går man vidare med den egentliga undersökningen där man dokumenterar och bevarar, säger han.

Väldigt välbevaratHittills är Arkeologgruppen nöjd med fynden som gjorts på Storgatan.

– Jag har grävt mycket i Örebro och just det vi har hittat här är väldigt välbevarat jämfört med annat man har hittat i Örebro, säger Annika Ramström.

Anders Kritz berättar att arkeologiska lämningar inte betraktades som intressanta förr och att stora delar av det gamla Örebro därför har blivit bortschaktat.

Mycket är bortschaktat – När det ska grävas i Örebro så vill vi gärna ha en arkeolog med och det är just för att det finns så få möjligheter kvar att hitta de här lämningarna eftersom det mesta är bortschaktat, säger han och fortsätter:

– Ska man få fram någon ny fakta, nytt källmaterial, om Örebros historia så har man bara de arkeologiska utgrävningarna att stödja sig mot.

När Peab börjar bygga bostadshusen på platsen försvinner lämningarna.

– Varje enskild plats kanske inte är värd så mycket men alla platser tillsammans bildar Örebros historia. Däri ligger värdet av att hitta en sådan här plats och därför vill vi dokumentera det nu. Just för att få en till bit till det stora historiska pusslet av Örebro, säger Annika Ramström.

Lämningarna som hittats är två tätt liggande husgrunder avskilda av en ränna där vattnet kunde rinna undan.
– Det här är en del av ett mynt daterat 1722. Först var det stort som ett A4 papper men man klippte av ett hörn och använde som betalning, berättar Annika Ramström.

Mer läsning

Annons