Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Se hela dolda inspelningen från Örebro moské

Uppdrag granskning anklagades för att ha ryckt meningar ur sitt sammanhang i programmet "Imamernas råd".
Nu kan du se de dolda inspelningarna i sin helhet.

Annons

Med dold kamera respektive hemlig telefoninspelning vände sig två kvinnor till landets tio största moskéer för att be om råd gällande månggifte, misshandel och sex utan samtyckte. Det framgick att råden från moskéernas representanter många gånger strider mot svensk lag.

Lagvidriga rådEn företrädare för Örebro moské, Abdur Kadir Salad, sade att en kvinna är skyldig att ge "kärlek" till sin man även om hon inte vill.

– Hon måste acceptera, svarade Abdur Kadir Salad.

Han sa också:

– Mannen kan gifta sig med två kvinnor, eller tre eller fyra, han har rättighet.

När Adbur Kadir Salad får höra talas om en man som slår sin kvinna säger han att det är fel, men han uppmanar henne samtidigt att inte göra någon polisanmälan.

– Det är inte bra att ringa polisen – varför polisen? polisen gör ingenting.

Tre timmars inspelningarEfter att programmet hade sänts i SVT kritiserades Uppdrag granskning för att ha klippt  så hårt i inslagen att sanningen förvrängdes. Därför publiceras nu tre timmars inspelningar i sin helhet på Uppdrag gransknings sajt.

– Det bästa sättet att bemöta kritiken är givetvis att publicera de två kvinnornas möten med moskéernas företrädare i dess helhet. Och det har vi nu gjort, säger Uppdrag gransknings ansvarige utgivare Nils Hanson på programmets hemsida.

Tar avståndOfficiellt sett tar Örebro moské avstånd från uttalandena som gjordes i programmet. 

–  Vi ställer oss inte bakom hans uttalande. Det är polisen som ska hantera sådana här saker. Vi kan fungera mer som familjerådgivning men när det gäller misshandel så är det självklart polisens sak, sade Moskéns informationsansvarige Aisar Alshawabkeh till NA i samband med att programmet sändes.

Döm själv

Nu kan du göra din egen bedömning av programmets trovärdighet.

Klicka här

för att se hela den dolda inspelningen från Örebros moské och de nio andra moskéer som Uppdrag granskning besökte med dold kamera.

På torsdag håller Socialdemokrater för tro och solidaritet ett möte i Örebro moské med anledning av Uppdrag gransknings program. Läs mer här.

Mer läsning

Annons