Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Semlor lockar extra mycket i kylan

När detta skrivs är det fettisdagen. "Vår lyckligaste dag på året", som Abraham Tekin på Hälls uttrycker saken.
Men faktum är att semlorna gått ovanligt bra hela året – och det kan bero på kylan.

Annons
I dag bakas det tusentals semlor i länet.

Ska du äta en semla i dag? Du är inte ensam.

Väljer du dessutom en traditionell semla så tillhör du den stora majoriteten.

- Vi märker av en sån här vinter, då säljer vi mer semlor. En del vill också ha hetvägg med varm mjölk, säger Lennart Hambre på Sveas bageri.

- Sen när det blir lite mer vårlikt ute, då väljer folk annat. Så vädret spelar in en hel del.

Abbe Kurt på Vasakonditoriet i Örebro håller med om att semlorna sålt bra hela säsongen.

- Jag tror att folk tröstar sig med att fika när det är så här kyligt ute. Då är det naturligt att det är mer semlor som går åt.

Tusentals semlor

På Sveas bageri, med kaféer i både Kumla och Örebro, tillverkas 15 000-20 000 semlor i dag. Många är förbeställda av arbetsplatser och skolor.

- Man har lite att göra en sån här dag, säger Araham Tekin på Hälls, och tillstår att på slutet av fettisdagen är man lite trött.

- Men det är en fin tradition, säger han.

Med eller utan kardemumma

De allra flesta väljer en traditionell semla, med mandelmassa och grädde.

- 90 procent väljer den. Sen kommer blandsemlan med mandelmassa i grädden, Vi har också wienersemla och minisemlor, säger Abbe Kurt på Vasa

På Sveas bakar man alltid sina semlor på en vetedeg utan kardemumma, och med egentillverkad semlefyllning.

- Vi har också en mindre semla med mandel och socker på locket som blivit ganska populär.

Ingen hallonsemla

På Hälls har wienersemlan blivit en riktig uppstickare i år. Den vann fjolårets NA-test.

- Vi har inte skyltat så mycket om det, men kanske att folk kommer ihåg det. Vi har nog sålt dubbelt så mycket av wienersemlan i år jämfört med i fjol.

Hälls har också en chokladsemla, där bullen är doppad i choklad och mandelmassan har fått chokladsmak. Men hallonsemlorna har man hoppat över i år.

- Det är de vanliga semlorna som gäller. Och de säljer vi otroligt mycket en sån här dag, säger Abraham Tekin.

Semlor med bakpulver

Vill du baka själv i dag, men det är svårt att få tid? Här är ett recept på semlor där degen inte behöver jäsa.

Vispa 1 ägg och 3/4 dl socker pösigt i en bunke.

Blanda 3 dl vetemjöl, 2 tsk bakpulver och en 1/2 tsk kardemumma.

Rör ner det i bunken, klicka ner 50 gram rumsvarmt smör.Klicka ut smeten i 15 bakformar, släta till ytan.

Grädda i 200 grader cirka 15 minuter.

Låt svalna under bakduk.

Fyll med mandelmassa och grädde, pudra med socker - precis som en vanlig semla.

Mer läsning

Annons